Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: ΗΠΑ και Ρωσία απέτυχαν να φτάσουν σε μία συμφωνία για τη Συρία

Sky News: ΗΠΑ και Ρωσία απέτυχαν να φτάσουν σε μία συμφωνία για τη Συρία
Αμερικάνικα και ρώσικα τεχνικά κλιμάκια προσπαθούν να διαχωρίσουν τους μαχητές της αντιπολίτευσης από τους τζιχαντιστές
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απέτυχαν να φτάσουν σε μία συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία τους και την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αναφέρει το Sky News.
Mετά από συνομιλίες εννέα ωρών στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry και ο ομόλογός του της Ρωσίας Sergey Lavrov είπαν ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, αλλά έχουν ακόμα θέματα να επιλύσουν έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
Πρόσθεσαν ότι και από τις δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν κάποιες λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες.
Συγκεκριμένα, στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Kerry ανέφερε τα ακόλουθα.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε μία συμφωνία μόνο και μόνο για να λέμε ότι έχουμε συμφωνία.
Θέλουμε κάτι που θα είναι αποτελεσματικό για τον λαό της Συρίας, που θα κάνει την περιοχή πιο σταθερή και ασφαλή και γι’ αυτό βρισκόμαστε στη Γενεύη για να βρούμε μία πολιτική λύση».
Στο ίδιο ύφος μίλησε και ο Lavrov, επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για μία συμφωνία που θα σταματήσει τη βία».
Οι συζητήσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες από ό,τι στις αρχικές συναντήσεις τον Ιούλιο του 2016, εξαιτίας των κυβερνητικών επιθέσεων ενάντια σε οργανώσεις της αντιπολίτευσης και της κλιμάκωσης των μαχών στο Χαλέπι, όπου συμμετέχει και η Nusra Front, παρακλάδι της Al – Qaeda, στο πλευρό των ανταρτών.
Τις επόμενες μέρες οι τεχνικά κλιμάκια ΗΠΑ και Ρωσίας θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να διαχωρίσουν τις ομάδες των ανταρτών που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες του Κόλπου, από τους τζιχαντιστές.
Το μέλλον του προέδρου Assad δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Αντίθετα, οι συζητήσεις εστιάζονται στο να βρεθεί μία αποτελεσματική και μόνιμη λύση για να σταματήσει η βία, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο στις διαπραγματεύσεις για μία πολιτική μετάβαση στη Συρία.
«Αν οι εναπομείνασες λεπτομέρειες διευθετηθούν, πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις δύο βασικές προτεραιότητες, την κατάπαυση των εχθροπραξιών σε συνδυασμό με τις παραβιάσεις του καθεστώτος και την αυξανόμενη επιρροή της Nusra Front» εξήγησε ο Kerry.
Ο Αμερικάνος υπουργός ότι αυτό το σχέδιο είναι η καλύτερη ευκαιρία για να περιοριστούν οι μάχες που έχουν οδηγήσει χιλιάδες Σύριους στην Ευρώπη και εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε χιλιάδες άλλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης