Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Προεδρικές εκλογές μέσα σε κλίμα έντασης στην Γκαμπόν – Στις κάλπες 628 χιλιάδες ψηφοφόροι

Le Monde: Προεδρικές εκλογές μέσα σε κλίμα έντασης στην Γκαμπόν – Στις κάλπες 628 χιλιάδες ψηφοφόροι
Οι εκλογές διεξάγονται σε μία πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για τη μικρή αφρικανική χώρα
Η ώρα για την τελική αναμέτρηση έφτασε στη Gabon (Γκαμπόν), αφού σήμερα Σάββατο 27 Αυγούστου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, όπως γράφει η Le Monde.
Kαι οι 628 χιλιάδες ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 7:00 ως τις 18:00 θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ του απερχόμενου αρχηγού κράτους Ali Bongo Ondimba και του βασικότερου αντιπάλου του Jean Ping, που θέλει να βάλει τέλος σε μία δυναστεία 50 ετών.
Οι εκλογές διεξάγονται σε μία πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για τη μικρή αφρικανική χώρα, η οποία εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο και έχει πληγεί από την πτώση των τιμών ανά βαρέλι.
Το 1/3 των 2 εκ. κατοίκων της χώρας ζουν σε καθεστώς μεγάλης φτώχειας παρά τα μεγάλο αποθέματα ορυκτού πλούτου.
Ο 57χρονος Ali Bongo Ondima, ο οποίος εκλέχθηκε το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του που έμεινε για 41 χρόνια στην εξουσία, αντιμετωπίζει εννέα υποψήφιους, ανάμεσά τους και το πρώην αφεντικό της Αφρικανικής Ένωσης, τον 73χρονο Jean Ping, που έχει διατελέσει και αρκετές φορές υπουργός.
Αν και ο νυν πρόεδρος είναι φαβορί για μία δεύτερη επταετία, ο συσχετισμός δυνάμεων έχει ανατραπεί τελευταία μετά την συσπείρωση της αντιπολίτευσης γύρω από τον Jean Ping στις 16 Αυγούστου.
«Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουν κάποια πρόσωπα που έκαναν κακό στην πατρίδα μας» δήλωσε στις 26 Αυγούστου ο Bongo φωτογραφίζοντας τον Jean Ping ως άνθρωπο που στηρίζουν οι Αμερικάνοι.
Την ίδια στιγμή ο αντίπαλός του υποσχέθηκε στους χιλιάδες χωρικούς μία δεύτερη ανεξαρτησία της Γκαμπόν, που έχει γνωρίσει μόλις τρεις προέδρους από το 1960, οπότε και έπαψε να είναι αποικία της Γαλλίας.
Η εκστρατεία των δύο υποψηφίων σημαδεύεται από μεγάλη ένταση με την αντιπολίτευση να ζητάει την ακύρωση της υποψηφιότητας του Ali Bongo υποστηρίζοντας ότι είναι υπήκοος Νιγηρίας και είχε υιοθετηθεί από τον πατέρα του, οπότε δεν έχει το δικαίωμα να κυβερνά.
Δεκάδες παρατηρητές της ΕΕ, αλλά και της Αφρικανικής Ένωσης έχουν αναπτυχθεί στη χώρα για να παρακολουθήσουν τις εκλογές.
«Ξέρουμε ότι ο Ali Bongo θα προσπαθήσει να εξαπατήσει όπως έκανε και το 2009» υποστήριξε ο Jean Ping.
Oι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται από την Παρασκευή 26/8 ότι εξαγοράζουν κάρτες ψηφοφόρων.
Από την άλλη, στις εκλογικές λίστες οι εγγεγραμμένοι είναι περισσότεροι από τους κατοίκους σε κάποιες περιοχές.
Η αιτιολογία της κυβέρνησης για αυτό είναι ότι αρκετοί κάτοικοι της πρωτεύουσας Λίμπρεβιλ είναι εγγεγραμμένοι και στα χωριά τους.
Η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει από τις αρχές της Γκαμπόν να εξασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα είναι ειρηνικές και αξιόπιστες.
Μάλιστα, και ο γενικός γραμματέας του OHE Ban Ki-moon ζήτησε από τους υποψηφίους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η βία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές.
«Πράξεις βίας προετοιμάζονται σε συγκεκριμένες γειτονιές της Λίμπρεβιλ, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει τους καθοδηγητές» ανέφερε μία κυβερνητική πηγή.
Για λόγους ασφαλείας οι αρχές έχουν κλείσει τα χερσαία, υδάτινα και εναέρια σύνορα ως τις 20:00 του Σαββάτου 27/8.
Το 2009 είχαν ξεσπάσει ταραχές στην οικονομική πρωτεύουσα Port Gentil μετά την ανακοίνωση της νίκης του Ali Bongo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης