Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Εκδόθηκε από τη Βουλγαρία στη Γαλλία ο κουνιάδος του Kouachi, ενός από τους δολοφόνους στο Charlie Hebdo

Le Monde: Εκδόθηκε από τη Βουλγαρία στη Γαλλία ο κουνιάδος του Kouachi, ενός από τους δολοφόνους στο Charlie Hebdo
Ο Μourad Hamyd είναι κουνιάδος του Cherif Kouachi, ενός από τους δολοφόνους στην επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo
Ο Μourad Hamyd, κουνιάδος του Cherif Kouachi, ενός από τους δολοφόνους στην επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo παραδόθηκε από τις βουλγαρικές αρχές στη Γαλλία, όπως γράφει η Le Monde.
Η γαλλική εφημερίδα επικαλούμενη δικαστικές πηγές αναφέρει και ότι το Σάββατο 27/8 θα παρουσιαστεί ενώπιον της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Ο 20χρονος Γάλλος φοιτητής συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να ενσωματωθεί σε τζιχαντιστικές συμμορίες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Παραδόθηκε στη Γαλλία από τη Βουλγαρία με βάση το διεθνές ένταλμα σύλληψης και την κατηγορία ότι σχετίζεται με την τρομοκρατία, αλλά και πως προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες.
Είχε φτάσει στη Βουλγαρία στις 26 Ιουλίου 2016 και δύο μέρες συνελήφθη στην Τουρκία, πύλη εισόδου των υποψηφίων τζιχαντιστών προς τη Συρία.
Στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση σε κέντρο της Βουλγαρίας.
Στις βουλγαρικές αρχές ο Mourad Hamyd, του οποίου η αδερφή Izzana είχε παντρευτεί τον Cherif Kouachi, είπε ότι απλά έκανε τουρισμό και δεν είχε καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.
Δέχτηκε, ωστόσο, να εκδοθεί στη Γαλλία.
Ο Γάλλος έφτασε με τρένο στη Βουλγαρία, μέσω της Ουγγαρίας και της Σερβίας, ακολουθώντας μία συνηθισμένη διαδρομή των τζιχαντιστών που θέλουν να μεταβούν στη Συρία και το Ιράκ.
Είχε κάνει, μάλιστα, γνωστές τις προθέσεις του από το 2014, όταν είχε γράψει το γράμμα «S», όπως ισχυρίζεται μία αστυνομική πηγή.
Η οικογένειά του είχε δηλώσει την εξαφάνισή του και το αρμόδιο δικαστήριο στη Γαλλία άνοιξε την υπόθεση στις 29 Ιουλίου 2016.
Το όνομα του νέου άνδρα συζητήθηκε για πρώτη φορά μετά την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Ηebdo, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους στις 7 Ιανουαρίου 2015.
Το όνομά του κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μαζί με των αδερφών Kouachi όταν από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο δολοφόνοι είχαν έναν μυστηριώδη συνεργό.
Ο Mourad Hamyd παρουσιάστηκε από μόνος του στην αστυνομία της περιοχής όπου ζούσε μαζί με την οικογένειά του, αλλά αφέθηκε ελεύθερος 48 ώρες αργότερα χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Εκείνη την περίοδο η ασφάλεια ήξερε απλά ότι είχε ασπαστεί το ριζοσπαστικό ισλάμ.
Είχε ταυτοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2014 από μία σελίδα στο Facebook φιλικά προσκείμενη προς τους τζιχαντιστές.
Κατά την κράτησή του παρουσιάστηκε ως ένας μετριοπαθής μουσουλμάνος που καταδικάζει το τζιχάντ και την επίθεση στο Charlie Hebdo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης