Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Τρίτη θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης θα διεκδικήσει τον Μάρτιο του 2017 ο Rutte

Ολλανδία: Τρίτη θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης θα διεκδικήσει τον Μάρτιο του  2017 ο Rutte
Τι ανέφερε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Mark Rutte
Υποψήφιος για τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2017, ανακοίνωσε ότι θα είναι ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte.
Όπως ο ίδιος τόνισε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ταμπλόιντ εφημερίδα De Telegraaf, «θέλω να συνεχίσω.
Έχω μια απίστευτη επιθυμία να συνεχίσω».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσής του στο Λαϊκό, Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD), του οποίου ηγείται, ο Mark Rutte θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του στις επικείμενες εκλογές.
Σημειώνεται ότι οι Φιλελεύθεροι του Mark Rutte είναι το μείζον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Εργατικούς (PvdA) και μάλιστα, τα δύο κόμματα μαζί  μετρούν 76 έδρες από τις 150 της κάτω Βουλής στην Ολλανδία.
Πάντως, σε πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα των κυβερνητικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια, αντιστρόφως ανάλογη με την άνοδο αυτής του ακροδεξιού κόμματος του βουλευτή Geert Wilders, ο οποίος είναι γνωστός για τις αντιισλαμικές και ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις.
Το κόμμα της ολλανδικής άκρας δεξιάς, το οποίο υπόσχεται "να κλείσει όλα τα τζαμιά" και να "απαγορεύσει το Κοράνι" στο προεκλογικό του πρόγραμμα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες και μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos σε δείγμα 1.093 ολλανδών ψηφοφόρων, οι Φιλελεύθεροι θα συγκέντρωναν 25 έδρες από τις 40 που καταλαμβάνουν σήμερα στην περίπτωση που οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ενώ οι Εργατικοί θα συγκέντρωναν 13 ή ακόμη λιγότερες, από τις 36 που διατηρούν σήμερα στην κάτω Βουλή.
Επιπλέον, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) θα συγκέντρωνε 27 έδρες από τις 12 που έχει σήμερα.
Στο μεταξύ, το πιο πιθανό σενάριο μοιάζει να είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ευρείας συμμαχίας ανάμεσα στους Φιλελεύθερους του Rutte, τους Εργατικούς, το κόμμα D66, τους κεντρώους χριστιανοδημοκράτες (CDA) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα ελέγχει συνολικά 77 έδρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Wilders ήταν κοινοβουλευτικός σύμμαχος του Rutte κατά την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργού, συμμαχία που κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2012 μετά από διαφωνία για τα μέτρα λιτότητας, γεγονός που οδήγησε την Ολλανδία σε νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης