Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Πιο ισχυρό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία

Yellen (Fed): Πιο ισχυρό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία
Η πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να είναι «σταδιακή»
Την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) έγινε πιο ισχυρό, με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, διατύπωσε η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, μιλώντας από το Jackson Hole.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων ισχυρών επιδόσεων στην αγορά εργασία και των προοπτικών μας για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, εκτιμώ πως η υπόθεση για μια αύξηση του ποσοστού των παρεμβατικών επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες».
Σε κάθε περίπτωση, η Yellen επανέλαβε ότι «φυσικά οι αποφάσεις μας εξαρτώνται από τον βαθμό στον οποίο τα εισερχόμενα δεδομένα θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν τις προοπτικές της επιτροπής {της Fed}».
«Η ικανότητά μας να προβλέψουμε πώς τα δολαριακά επιτόκια θα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου είναι αρκετά περιορισμένη, διότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ανταποκριθεί στις όποιες διαταραχές προκύψουν στο μέτωπο της οικονομίας», τόνισε η ίδια.
Η πρόεδρος της Fed προσέθεσε ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται «να πλησιάζει τους στόχους της Federal Reserve για πλήρη απασχόληση και σταθερές τιμές».
Η Yellen δεν αναφέρθηκε στο πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της, ωστόσο τα σχόλιά της έρχονται να ενισχύσουν την εκτίμηση όσων αναμένουν σχετική κίνηση εντός του 2016.
Πάντως, η πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να είναι «σταδιακή».
Η Janet Yellen υπογράμμισε την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών πολιτικών για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο εκτιμά πως η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην προώθηση της σταθερής και υγιούς οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης