Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση CNBC: Η FED δεν έχει πραγματικό σχέδιο πολιτικής - Τι λένε Wells Capital και Moody's

Δημοσκόπηση CNBC: Η FED δεν έχει πραγματικό σχέδιο πολιτικής - Τι λένε Wells Capital  και Moody's
Tα επιθετικά μηνύματα από τη συνάντηση στο Jackson Hole θα μπορούσαν να στείλουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε προ-Brexit επίπεδα εκτιμά η Wells Capital Management
Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της FED στο Jackson Hole, όπου θα τεθεί η επί τάπητος η νομισματική πολιτική, και οι περισσότεροι ειδικοί της Wall Street είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει προσχέδιο σχετικά με αυτό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το CNBC, το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει ένα πλαίσιο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια, με μόλις 24% να λέει ότι υπάρχει και το 16% να δηλώνει αβέβαιο.
Από τους 39 ερωτηθέντες στους οποίους περιλαμβάνονται οικονομολόγοι, διαχειριστές κεφαλαίων και στρατηγικούς, το 47% δηλώνει ότι η τρέχουσα πολιτική βασίζεται περισσότερο στα τελευταία οικονομικά μεγέθη και το 38% να λέει ότι βασίζεται στα φανερά μέτρα της FED που αλλάζουν ανάλογα με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
«Η FED έχει αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται» δήλωσε η Diane Swonk ιδρύτρια του DS Economics, επισημαίνοντας ότι το πλήγμα στην αξιοπιστία αφήνει τις αγορές να αξιολογούν μια άπειρη χαλάρωση».
Η Swonk ανησυχεί μήπως η FED αποσταθεροποιήσει την αγορά μέσω της αύξησης των επιτοκίων, ενώ φοβάται μήπως δημιουργηθούν φούσκες στην αγορά σε περίπτωση που δεν το κάνει.
Επιπλέον, ο Joel Naroff, ιδρυτής της Naroff Economic Advisors επεσήμανε «όταν βασίζεις την πολιτική σου στα τρέχοντα δεδομένα, τα οποία είναι ασταθή, τότε έχει ασταθείς δηλώσεις σχετικά με την πολιτική και αυτό δεν προσφέρει τίποτα».
Πάντως, προς το παρόν, οι αγορές φαίνεται να ποντάρουν σε μια συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Ο μέσος όρος των ερωτηθέντων βλέπει ότι η επόμενη αύξηση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2017, μήνα νωρίτερα από ό,τι έδειχνε προηγούμενη έρευνα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι ερωτηθέντες δεν περιμένουν εκπλήξεις στη νομισματική πολιτική κατά τη συνάντηση στο Jackson Hole.
Λίγο περισσότερο από τους μισούς αναμένουν ότι ο τόνος της συνάντησης θα είναι ουδέτερος, ενώ το 24% ανησυχεί ότι θα μπορούσε να είναι πιο επιθετική (hawkish) και το 16% περισσότερο ήπια (dovish).
Ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wells Capital Management, πιστεύει ότι τα επιθετικά μηνύματα από τη συνάντηση θα μπορούσαν να στείλουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε προ-Brexit επίπεδα.
«Η οικονομία συνεχίζει να αποδίδει καλά και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι καλές» έγραψε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics.
«Η πιο σοβαρή απειλή είναι η σταθερά αργή ανάπτυξη» επεσήμανε ο ίδιος.
Οι ερωτηθέντες λένε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι η παγκόσμια οικονομική αδυναμία, μια ανησυχία που έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ακολουθούμενη από τις φορολογικές και ρυθμιστικές πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης