Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN money: Μπορεί το Τόκιο να αποφύγει την κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων;

CNN money: Μπορεί το Τόκιο να αποφύγει την κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων;
Το Τόκιο ταλανίζεται ήδη από σκάνδαλα και το κόστος των υπερβάσεων
Οι προετοιμασίες του Τόκιο έχουν ήδη ξεκινήσει και η χώρα ταλανίζεται ήδη από σκάνδαλα και το κόστος των υπερβάσεων.
Και κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συμβάλλουν στη στασιμότητα της ιαπωνικής οικονομίας ενώ θα επιβαρύνουν το χρέος, επισημαίνει το CNN money.
«Δεν βλέπω τους αγώνες να οδηγούν σε οποιαδήποτε οικονομική άνθηση το Τόκιο» δήλωσε ο Andrew Zimablist, οικονομολόγος στο Smith College ο οποίος έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.
«Τα ιστορικά στοιχεία δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, ενώ τα πρώτα στοιχεία από το σχέδιο τους δεν είναι ενθαρρυντικά».
Αξιωματούχοι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 για να προσελκύσουν επισκέπτες και να προωθήσουν τις ιαπωνικές επιχειρήσεις και την καινοτομία.
Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe παίζει το ρόλο του, ξεφυτρώνει στο Ρίο ντυμένος σαν τον γνωστό χαρακτήρα του βιντεοπαιχνιδιού Super Mario.

Οι εκτιμήσεις

Πάντως, σύμφωνα με το CNN money, η Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως μέχρι το 2018.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί οικονομολόγοι οικονομολόγοι των ΗΠΑ Robert Baade και Victor Matheson έχουν διαφορετική άποψη.
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, οι ακαδημαϊκοί είπαν ότι οι μελέτες των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων δείχνουν «πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις που είτε είναι σχεδόν μηδενικές ή ένα κλάσμα αυτού που προβλέπεται την περίοδο πριν τους Αγώνες».

Οι συνέπειες

Εν τω μεταξύ, οι υπερβάσεις κόστους που έχουν αμαυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα για το Τόκιο.
Το 2015, η Ιαπωνία έπρεπε να καταργήσει το αρχικό σχέδιο για ένα φιλόδοξο νέο γήπεδο καθώς το κόστος διογκώθηκε σε 2,5 δισ. δολ.
Επίσης από τη στιγμή που το Τόκιο ανέλαβε το 2013 τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δυο διοικητές της πόλης έχουν παραιτηθεί.

Το έλλειμμα

Πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων καταλήγουν με έλλειμμα που απλώς επιβαρύνει το χρέος τους.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα που σχετίζονται με εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και λειτουργίες, ειδικά της ασφάλειας, είναι δύσκολο τα άμεσα έσοδα που προκύπτουν να καλύψουν το κόστος» έγραψαν οι Baade και Matheson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης