Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται για έναν βασικό λόγο…την υπερπροσφορά

Business Insider: Οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται για έναν βασικό λόγο…την υπερπροσφορά
Καθοριστικό ρόλο στην υπερπροσφορά φέρεται ότι διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τη δύναμη να παρασύρει τις τιμές
Η συνεχιζόμενη υπερπροσφορά πετρελαίου είναι ο βασικός λόγος που οι τιμές του μαύρου χρυσού καταγράφουν για ακόμα μία φορά πτώση, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς το αργό βρέθηκε σήμερα (23/8) κάτω από τα 46 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent βρίσκεται κάτω από τα 49 δολ. ανά βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σε bull market, σκαρφαλώνοντας μέχρι και σε υψηλό 8 εβδομάδων, στα 50 δολ. ανά βαρέλι, ανανεώνοντας τις ελπίδες των επενδυτών για εξισορρόπηση στον ζήτημα προσφοράς και ζήτησης.
Καθοριστικό ρόλο στην υπερπροσφορά φέρεται ότι διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τη δύναμη να παρασύρει τις τιμές, όντας ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ, ενώ η παραγωγή της έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, αγνοώντας το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν βρεθεί κάτω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ότι θα προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τις τιμές του πετρελαίου, φέρεται να βοηθούσε αρχικά μία ενδεχόμενη ανάκαμψη των τιμών.
Σε αντίθεση όμως με αυτόν τον ενθουσιασμό, η Goldman Sachs παρουσιάζεται πιο επιφυλακτική, συνιστώντας στους επενδυτές να μην ενθουσιάζονται σε μεγάλο βαθμό, καθώς η αγορά εξακολουθεί να «πνίγεται» από το υπερβολικό πετρέλαιο.
«Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει απότομα από την 1η Αυγούστου, εκτιμούμε ότι η εν λόγω εξέλιξη δεν συνέβη λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, όσο λόγω της φημολογίας για πιθανό «πάγωμα» παραγωγής, καθώς και λόγω της εξασθένησης του δολαρίου», σημειώνει η Goldman Sachs.
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η Goldman Sachs εκτιμάει ότι το πετρέλαιο θα βρεθεί κατά μέσο όρο στα 45 δολ. ανά βαρέλι το τρέχον έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης