Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν κάτι πρωτοφανές εδώ και 5.000 χρόνια, αλλάζοντας δραστικά την παγκόσμια οικονομία

tags :
Οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν κάτι πρωτοφανές εδώ και 5.000 χρόνια, αλλάζοντας δραστικά την παγκόσμια οικονομία
Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν ένα πείραμα που δεν ξέρει κανείς σε τι συμπέρασμα θα καταλήξει.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και 5.000 χρόνια αλλάζοντας δραστικά την παγκόσμια οικονομία αναφέρει το Business Insider.
Τον Αύγουστο του 2016 η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και 322 χρόνια της ιστορίας της. 
Μείωσε το βασικό της επιτόκιο σε μόλις 0,25%.
Πριν από μερικά χρόνια, αυτό θα μπορούσε να ήταν αξιοσημείωτο.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να δανειστούν χρήματα από την κεντρική τράπεζα με μηδενικό κόστος.
Αλλά το 2016, αυτό το "ιστορικό χαμηλό" για τα επιτόκια είναι μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία τόσο συχνή που ενώ συμβαίνει....το θεωρούμε συνηθισμένο γεγονός. 
Στην πραγματικότητα, εάν η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώσει το βασικό της επιτόκιο και πάλι - στο 0% - θα είναι μια κίνηση για να πλησιάσει τα επιτόκια των άλλων κεντρικών τραπεζών.
Οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια στο ή κάτω από το 0% και αυτό τόσο συλλογικά δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία  τουλάχιστον 5000 χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας.
Στην πραγματικότητα, ορισμένες κεντρικές τράπεζες πληρώνουν άλλες τράπεζες για να δανειστούν χρήματα.
Το κάνουν αυτό για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι σαφές αν όλο αυτό το σχέδιο λειτουργεί, ενώ πέφτουν οι τιμές δημιουργούν νέους κινδύνους για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.
Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων δεν είναι μια ιδιαίτερα επαναστατική ιδέα.
Η βασική προϋπόθεση της μείωσης των επιτοκίων είναι ότι επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με αποτέλεσμα χαμηλότερα επιτόκια αυξάνουν την κατανάλωση και τον δανεισμό.
Σύμφωνα με την Euromonitor, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης τόσο για τις δαπάνες των καταναλωτών και το διαθέσιμο εισόδημα έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του 2009 σε περίπου 3%.
Και παρόλο που τα κέρδη των εταιρειών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα μετά την κρίση - πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην επενδύουν σε μεγάλα, μακροπρόθεσμα έργα.
Επιπλέον, ενώ οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κάνει ελάχιστα για να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμα σχέδια, το χρέος σε αυτές τις εταιρείες έχει εκτιναχθεί.
Για παράδειγμα, το χρέος που διακρατείται από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών τστα 6 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2015.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι μόλις ενός έτους και το 0% της πολιτικής των επιτοκίων της Fed δεν έχει αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση.
Η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι χαμηλή και δεν είναι σίγουρο όταν οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ιαπωνία θα αυξήσει τελικά τα επιτόκια και πάλι.
Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν ένα πείραμα που δεν ξέρει κανείς σε τι συμπέρασμα θα καταλήξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης