Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Πότε θα συμβεί το Brexit και γιατί καθυστερεί - Οι καχύποπτοι Βρετανοί

Economist: Πότε θα συμβεί το Brexit και γιατί καθυστερεί - Οι καχύποπτοι Βρετανοί
Όπως αναφέρει ο Economist η περαιτέρω καθυστέρηση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 θα ενισχύσει την καχυποψία απέναντι στην Theresa May
Στην υπόθεση της καθυστέρησης του Brexit και της υλοποίησης του άρθρου 50 από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May αναφέρεται ο Economist.
Όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι η May δεν έχει ακόμα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (ο μόνο νόμιμος τρόπος για την αποχώρηση από την ΕΕ) -ενώ την ίδια στιγμή μερικοί υπουργοί προτείνουν ότι η ενεργοποίηση του άρθρο θα πρέπει να γίνει μετά τα μέσα του 2017 (μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές)- οφείλεται στο γεγονός ότι η αποχώρηση μιας χώρας από μια οργάνωση τόσο μεγάλη και τόσο καλά ρυθμισμένη πως ΕΕ, είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο που απαιτεί όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία.
Σύμφωνα με τον Economist μέρος της πρόκλησης είναι καθαρά διαχειριστικό.
Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, η May όρισε τρεις υπουργούς (David Davis, Liam Fox και Boris Johnson) για να επιβλέπουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Αυτοί οι τρεις άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δημιουργία και στελέχωση των υπηρεσιών τους που θα χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι απαιτείται χρόνος, ενώ υπάρχουν και διαφωνίες για το ποιος θα κάνει τι.

Οι πολιτικοί λόγοι

Ωστόσο, υπάρχουν και ισχυροί πολιτικοί λόγοι για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του άρθρο 50.
Οι άλλες 27 χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τους όρους του Brexit χωρίς τη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι η 2ετής προθεσμία για την αποχώρηση μπορεί να παραταθεί μόνο με την ομόφωνη έγκριση και των 27 εθνικών κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να συμφωνήσουν και να επικυρώσουν τους όρους της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, πόσο μάλλον με τις 58 ή τις τρίτες χώρες που έχουν τις δικές τους εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ.
Έτσι, σύμφωνα με τον Economist, θα μπορούσε να υπάρξει μια διακοπή της λήξης της 2ετούς προθεσμίας για το άρθρου 50 και των νέων εμπορικών συμφωνιών, κατά τη διάρκεια της οποίας η Βρετανία θα πρέπει να επικεντρωθεί στο εμπόριο υπό τους τυπικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Αυτό, όπως αναφέρει ο Economist, θα μπορούσε να σημαίνει την επιβολή δασμών σε πολλές εξαγωγές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, χημικών και φαρμακευτικών, ενώ δεν θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος εξαγωγών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα των βρετανικών εξαγωγών).
Η καθυστέρηση της διαδικασίας του Brexit οφείλεται στις προσπάθειες γίνονται από τη βρετανική κυβέρνηση για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Όχι επ' αόριστον αναβολή

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, η αναβολή της ενεργοποίησης του άρθρου δεν μπορεί να είναι 50 επ' αόριστον.
Όσοι είναι υπέρ του Brexit (η πλειοψηφία των ψηφοφόρων) αναμένουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα τιμηθεί.
Κάποιοι θα είναι καχύποπτοι σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης, διότι γνωρίζουν ότι η May (όπως και η πλειοψηφία των υπουργών και των βουλευτών της) υποστήριξαν το Remain (δηλ. την παραμονή στην ΕΕ).
Και παρ' όλο που οι εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ είναι πρόθυμοι να δώσουν την May κάποιο χρόνο για να προετοιμάσει τη διαπραγματευτική στάση της, δεν θα είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν σοβαρά τους όρους του Brexit και των μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών μέχρι να αρχίσει η επίσημη διαδικασία, αν μη τι άλλο επειδή γνωρίζουν επίσης ότι τους βάζει σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση.
Έτσι, είναι πιθανό ότι η May θα δεχθεί έντονες πιέσεις από όλες τις πλευρές για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης