Τελευταία Νέα
Διεθνή

Credit Suisse: Αισιόδοξοι οι Ελβετοί για την επίδραση του Brexit - Τι δείχνει σχετική δημοσκόπηση

Credit Suisse: Αισιόδοξοι οι Ελβετοί για την επίδραση του Brexit - Τι δείχνει σχετική δημοσκόπηση
Οι πολιτικές πεποιθήσεις δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα αποτέλεσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Credit Suisse
Αισιόδοξοι είναι οι Ελβετοί σχετικά με το πως θα επηρεάσει τη χώρα τους το Brexit, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε του gfs.bern για λογαριασμό της Credit Suisse.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και αισθάνεται ότι η Ελβετία θα έχει ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση έναντι της ΕΕ.
Μάλιστα, οι πολιτικές πεποιθήσεις και η ηλικία παίζουν αμελητέο ρόλο σε αυτή την αξιολόγηση.

Τα ευρήματα της έρευνας

Πιο αναλυτικά, το 55% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα υπάρχουν πιθανά οφέλη ή σημαντικά για την ελβετική οικονομία.
Επίσης το 54% πιστεύει ότι το Brexit θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ.
Η αισιοδοξία δεν είναι μόνο εμφανής μόνο μεταξύ εκείνων που είναι επικριτικοί για τις διμερείς συμφωνίες αλλά και μεταξύ εκείνων που τις υποστηρίζουν

Μόνο λίγοι ήταν αναποφάσιστοι

«Οι άνθρωποι είναι αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι το Brexit θα έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελβετία,» λέει ο Lukas Golder, συν-επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου gfs.bern.
Αυτό φαίνεται από το ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό των συμμετεχόντων που δεν είχαν καμία γνώμη για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του Brexit στην Ελβετία (9% και 8%, αντίστοιχα).
Η έρευνα διεξήχθη σε διάστημα τριών εβδομάδων, και επίσης δείχνει ότι, σε γενικές γραμμές, το επίπεδο της αισιοδοξίας αυξήθηκε σημαντικά όσον περνούσε ο χρόνος μετά το δημοψήφισμα.
Στον αντίποδα, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων βλέπουν την κατάσταση με διαφορετικό… μάτι.
Συγκεκριμένα, το 8% των ερωτηθέντων βλέπει σημαντικότερα μειονεκτήματα για την ελβετική οικονομία, και το 28% αναμένει τουλάχιστον πιθανά μειονεκτήματα.
Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ.
Ειδικότερα, το 9% βλέπει μεγάλα μειονεκτήματα και το 29% προβλέπει πιθανά μειονεκτήματα.

Αμελητέος ο ρόλος των κομματικών πεποιθήσεων

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Credit Suisse ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι η αισιοδοξία μεταξύ των ερωτηθέντων δεν σχέση με τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 54% των ψηφοφόρων του SP (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), το 53% των ψηφοφόρων του CDP (Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα), το 59% των ψηφοφόρων του FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα) και το 63% των ψηφοφόρων του SVP (ελβετικό Λαϊκό κόμμα) βλέπουν θετικές οικονομικές συνέπειες για την Ελβετία.
Ως εκ τούτου, η αισιοδοξία από την δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με την αριστερή.
Στον αντίποδα, οι σφοδρότερες κριτικές προέρχονται από πολίτες δεν είναι πολιτικοποιημένοι, όπου οι αισιόδοξοι αποτελούν το 48% του συνόλου.
Επιπλέον, όσον αφορά στον αντίκτυπο του Brexit σχετικά με τη διαπραγματευτική θέση της Ελβετίας έναντι της ΕΕ, οι απόψεις είναι εκπληκτικά παρόμοιες σε όλο το φάσμα των ψηφοφόρων.
Πιο αναλυτικά, το 51% των ψηφοφόρων του SP βλέπει μεγάλα ή τα πιθανά οφέλη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το CVP ανέρχεται σε 43%, σε 58% για το FDP, σε 57% για τους ψηφοφόρους του SVP και σε 41% για τους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν συνδέονται με οποιοδήποτε κόμμα.

Οι νεότεροι άνθρωποι είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξοι

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαφορές που παρατηρούνται ανάλογα με την ηλικία των ερωτηθέντων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου του ότι οι συνέπειες του Brexit θα είναι μακροπρόθεσμες.
Αλλά ακόμη και εδώ, δεν είναι εμφανείς σημαντικές διαφορές.
Παρ' όλα αυτά, οι νεότεροι άνθρωποι είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξοι.
Ωστόσο, ακόμη και στην νεαρότερη ομάδα ερωτηθέντων (18-39 ετών), το 55% πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη ή πιθανά οφέλη για την οικονομία, και το 50% για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι της ΕΕ.
Στην περίπτωση των 40-64 ετών, το 57% αξιολογεί θετικά και τις δυο αυτές πτυχές.
Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, υπήρξαν ελαφρώς λιγότερες θετικές αξιολογήσεις (52%), καθώς επίσης και οι πιο αποχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης