Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Διαδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τη δολοφονία της Η. Kader

BBC: Διαδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τη δολοφονία της  Η. Kader
Στη διαδήλωση αναμένεται να δώσουν το παρών και διάσημες προσωπικότητες από την κοινωνία της Τουρκίας
Η δολοφονία της τρανσέξουαλ Hande Kader έχει προκαλέσει οργή στην Κωνσταντινούπολη και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι συντηρητική όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους την Κυριακή 21/8 θα γίνει μία μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας από ακτιβιστές, όπως μεταδίδει το BBC.
«Η Hande ήταν ένας από τους πιο καλούς ανθρώπους στον κόσμο, ήταν πολύ ήρεμη, αλλά και υπερδραστήρια, πήγαινε σε όλες τις πορείες για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και έκανε πάντα ό,τι έπρεπε για να νιώθει καλά μέχρι το τέλος».
Έτσι περιγράφει ο Davut Dengiler την 23χρονη Ηande Kader, που το πτώμα της βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ένα δάσος στην Κωνσταντινούπολη.
Την τελευταία φορά που εθεάθη η Kader ήταν να μπαίνει στο αμάξι ενός πελάτη της ένα βράδυ.
Ο Dengiler είχε την ελπίδα ότι θα ήταν ζωντανή, αλλά αναγνώρισε τη σορό της στο νεκροτομείο της Κωνσταντινούπολης.
«Ήμουν έτοιμος να φύγω, ένιωθα ανακουφισμένος που δεν την είχα δει εκεί, αλλά την τελευταία στιγμή ο γιατρός μου ζήτησε να δω και μία καμένη γυναίκα» διηγείται ο Dengiler, που υποστηρίζει και ότι η ίδια η Kader τρελαινόταν με τους τρανσέξουαλ που δολοφονούνταν.
«Εκείνη την μαχαίρωσαν και τη χτύπησαν πριν την κάψουν, αλλά δεν είναι μόνο εκείνη, το ίδιο κάνουν σε όλους τους τρανσέξουαλ» καταλήγει ο Dengiler.
Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τη βία ενάντια στους τρανσέξουαλ, αλλά η υπόλοιπη τούρκικη κοινωνία σπάνια αντιδρά.
Με το κράτος να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι περιορισμοί στις διαδηλώσεις είναι πολλοί.
Αλλά για πρώτη φορά διάσημες προσωπικότητες στην Τουρκία έχουν ενωθεί στο κάλεσμα για τη δολοφονία της Kader και θα πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το βράδυ της Κυριακής 21/8 στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Τουρκία έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών τρανσέξουαλ σε όλη την Ευρώπη.
Το 2015 η αστυνομία είχε ματαιώσει μία μεγάλη πορεία στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπουλης.
Αλλά ο αγώνας για να μείνουν οι τρανσέξουαλ ζωντανοί σε μία χώρα όπως η Τουρκία, στην οποία ωθούνται στο περιθώριο, συνεχίζεται σε κάθε διαδήλωση με το σύνθημα: Μην μένεις σιωπηλός, φώναξε, οι τρανσέξουαλ υπάρχουν.
Για τους τρανσέξουαλ η μάχη για την κοινωνική αποδοχή τους είναι ένα θέμα.
Αλλά για τις νομικές και δημοκρατικές διαδικασίες για να είναι ισότιμοι με τους πολίτες στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, ίσως η δολοφονία της Hande Kader να είναι το κομβικό σημείο για να υπάρξει αντίδραση για τις δολοφονίες των τρανσέξουαλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης