Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χριστοδουλίδης (Κύπρος): Αρνητική η διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους

Χριστοδουλίδης (Κύπρος): Αρνητική η διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους
Δεν συντρέχουν λόγοι για συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν.Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Akinci στη Νέα Υόρκη, είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης
Η διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων θα είναι αρνητική, όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Τουρκοκύπριους, αφού ενδέχεται να προσφέρουν στην Τουρκία την αφορμή για συνεχή εμπλοκή στη διαχείριση των θεμάτων αρμοδιότητας τους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" ανέφερε πως  οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία για την ανάγκη να μην υπάρχουν εγγυήσεις στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Σχετικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, J. Biden στην Τουρκία εντός της εβδομάδας, εκτίμησε ότι αυτό που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις του είναι οι αμερικανο - τουρκικές σχέσεις.
Όπως είπε, «σίγουρα όμως, λόγω και της συγκυρίας, στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα συζητηθεί και το Κυπριακό».
Κατά τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν οι λόγοι για πραγματοποίηση κοινής συνάντησής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Akinci στη Νέα Υόρκη.
Ακόμη, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών της Κύπρου, έχουν ήδη καθορισθεί τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με την Αίγυπτο και την Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου στο Κάϊρο και με το Ισραήλ και την Ελλάδα την πρώτη βδομάδα Δεκεμβρίου στα Ιεροσόλυμα.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως είπε,  θα έρθει στην Κύπρο ο Ιορδανός μονάρχης, ενώ τον ίδιο μήνα θα μεταβεί στο Ισραήλ ο υπουργός Ενέργειας.
Αναφερόμενος στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ισραήλ, σημείωσε ότι πρέπει να διαπιστωθεί πως θα εξελιχθούν αυτές οι σχέσεις, αλλά και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της στη λογική του μηδενικού αθροίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης