Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Ένα 12χρονο παιδί ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Gaziantep - 51 νεκροί, 69 τραυματίες

Erdogan: Ένα 12χρονο παιδί ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Gaziantep - 51 νεκροί, 69 τραυματίες
O τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης
(upd6)Ένα παιδί ηλικίας 12-14 ετών φαίνεται ότι ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας στην γαμήλια γιορτή στην πόλη του Gaziantep, στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο. 
Λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε οτι ανάμεσα στις σωρούς των θυμάτων εντόπισε το γιλέκο με τον εκκρηκτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Tayyip Erdogan σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, έδωσε στον τουρκικό λαό πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών που φτάνουν τους 51 ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 69, με 17 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι πίσω από την νέα τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται το ISIS.
«Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης που έγινε χθες το βράδυ στο Γκαζιάντεπ» είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ενέπλεξε μάλιστα το τρομοκρατικό χτύπημα με την υπόθεση Gullen λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, που κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τη τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ, που είναι πιθανώς και ο δράστης της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ».
«Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!», τόνισε ο Tayyip Erdogan.
Τόνισε ακόμη, ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην πρόκληση που συνιστά η επίθεση στο Γκαζιάντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη.
Η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στις παράνομες οργανώσεις που πολεμούν οι ένοπλες δυνάμεις της και ζητεί από τη Δύση να δείξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο PKK.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το PKK τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 70 ανθρώπων.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου (20/8/2016) από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια γαμήλια τελετή στην πόλη Gaziantep (Γκαζιαντέπ) της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το γραφείο του κυβερνήτη της πόλης, o τραγικός απολογισμός από την βομβιστική επίθεση στην πόλη Gaziantep της νοτιοανατολικής Τουρκίας ανέρχεται πλέον σε 50 νεκρούς.
Ο τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan είπε ότι πιθανότατα οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έκαναν την επίθεση αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν εξερράγη βόμβα ανάμεσα σε ανθρώπους που γιόρταζαν και χόρευαν μετά από έναν γάμο.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, το  Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι "πιθανώς ο δράστης" της επίθεσης στην πόλη Gaziantep
Τόνισε δε, σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει "καμία διαφορά" ανάμεσα στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Fethullah Gulen , τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τη τζιχαντιστική οργάνωση ISIS, «που είναι πιθανώς και ο δράστης της επίθεσης στην Gaziantep».
Όπως είπε, «η  χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!».
Ακόμη, ο Erdogan σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην "πρόκληση" που συνιστά η επίθεση στο Γκαζιάντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως "ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη".
Μάλιστα, η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στις "παράνομες" οργανώσεις που πολεμούν οι ένοπλες δυνάμεις της και ζηά από τη Δύση να δείξει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο PKK.
Σύμφωνα με τον Erdogan, οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το PKK τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 70 ατόμων.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μehmet Simsek, έκανε λόγο για επίθεση αυτοκτονίας και τη χαρακτήρισε βάρβαρη.
«Ήταν μία βάρβαρη επίθεση, φαίνεται να πρόκειται για μία επίθεση αυτοκτονίας, καθώς όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, το PKK, το ISIS, το κίνημα του Gulen έχουν στόχο την Τουρκία» δήλωσε ο Simsek.
Mία σύντομη δήλωση έγινε και από το γραφείο του κυβερνήτη της Γκαζιαντέπ στην οποία αναφέρει ότι η επίθεση έγινε στις 22:50 το Σάββατο 20/8 και φυσικά την καταδίκασε.
Ο κυβερνήτης της περιοχής, Ali Yerlikaya, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ο απολογισμός αυξήθηκε σε τουλάχιστον 30 νεκρούς από 22 που έκανε λόγο ο προηγούμενος απολογισμός και 94 τραυματίες.
Ο ίδιος, μίλησε για μια «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», που πιθανόν διαπράχθηκε από βομβιστή – καμικάζι.
«Καταδικάζουμε τους άπιστους που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτή την επίθεση», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνεται ότι η επίθεση διαπράχθηκε το Σάββατο 20/8 στις 22:50 στην πόλη  Γκαζιάντεπ, περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.
Σε δηλώσεις του ο  βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), Μ. Erdogan , ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ποιος διέπραξε την επίθεση, αλλά και ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι.
Ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι «με βάση τις πρώτες πληροφορίες, η τελετή γινόταν σε ανοικτό χώρο» σε μια συνοικία της Γκαζιάντεπ όπου είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση της επίθεσης τζιχαντιστών.

map of Turkey and Syria showing Gaziantep close to Syrian border

People gather near the explosion site on August 20, 2016 in Gaziantep following a late night militant attack on a wedding party in south-eastern Turkey.

Photo published for Turkey blames ISIS for wedding attack that killed 50




Ο Mehmet Tascioglu, τοπικός δημοσιογράφος, υποστήριξε ότι η έκρηξη ακούστηκε σε διάφορα σημεία της πόλης.
Φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης δείχνουν πτώματα σκεπασμένα με λευκά σεντόνια, ενώ τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία ασθενοφόρα φθάνουν στον τόπο της τραγωδίας.
Μερίδα ανθρώπων στο σημείο ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «η χώρα δεν θα διχαστεί», άλλοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν και τους πάρουν τις σημαίες, ενώ αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αψιμαχίες.
Στο γάμο παρίσταντο μεγάλος αριθμός Κούρδων και μάλιστα, μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά.
«Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται τέλος ότι οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις στην Τουρκία

-20 Αυγούστου 2016: Βομβιστική επίθεση στα γαμήλιο γλέντι στο Gaziantep σκοτώνονται τουλάχιστον 50 άτομα
-30 Ιουλίου: Συνολικά 35 κούρδοι μαχητές προσπάθησαν να εισβάλουν σε στρατιωτική βάση και σκοτώθηκαν από τον τουρκικό στρατό
-29 Ιουνίου: Βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης σκοτώνει 41 ανθρώπους.
-13 Μαρτίου: 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν από Κούρδους μαχητές σε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα
-17 Φεβρουαρίου: 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση σε μια στρατιωτική φάλαγγα στην Άγκυρα
-12 Ιανουαρίου: 10 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 8 γερμανοί τουρίστες, σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, που θεωρείται ότι έχουν πραγματοποιηθεί από το ISIS
- Οκτώβριος του 2015: Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας.

(Πρώτη ενημέρωση 09:00, Κυριακή 21 Αυγούστου 2016)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης