Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN money: Οι αξιωματούχοι της FED «βλέπουν» αύξηση επιτοκίων το 2016 - Όλες οι δηλώσεις

CNN money: Οι αξιωματούχοι της FED «βλέπουν» αύξηση επιτοκίων το 2016 - Όλες οι δηλώσεις
Οι επόμενες συνεδριάσεις της Fed έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο
Αρκετοί αξιωματούχοι της FED έχουν υπαινιχθεί τις τελευταίες ημέρες ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2016 (σημειωτέον ότι οι επόμενες συνεδριάσεις της Fed έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).
«Πλησιάζουμε όλο και πιο πολύ στη χρονική στιγμή που θα είναι κατάλληλη για αύξηση των επιτοκίων» δήλωσε την Τρίτη (16/8/2016) ο πρόεδρος της FED Νέας Υόρκης, William Dudley.
Ο ίδιος είπε ότι μια αύξηση των επιτοκίων των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή.
Στο ίδιος μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο πρόεδρος της FED Ατλάντας Dennis Lockhar, ο οποίος επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία δικαιωθεί τότε έως το τέλος του 2016 θα μπορούσε να γίνει μια αύξηση τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της FED του Ιουλίου του 2016 δείχνουν ότι οι ορισμένοι επικεφαλής των FED βλέπουν μια ευκαιρία για αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016.
Εξάλλου, κάποιοι από τους επικεφαλής πίεζαν για αύξηση των επιτοκίων και από τον Ιούλιο.

Στον αντίποδα…

Ωστόσο δεν είναι όλοι επικεφαλής της FED τόσο αισιόδοξοι.
Ο πρόεδρος της FED του St. Louis δήλωσε την Τετάρτη (17/8/2016) ότι βλέπει μικρή έως και καμία αλλαγή στα επιτόκια της FED, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είναι τόσο χαμηλές και παραγωγικότητα των εργαζομένων δεν αυξάνεται γρήγορα.
Ωστόσο, οι επενδυτές «ποντάρουν» περισσότερα σε όσους μιλάνε για αύξηση των επιτοκίων.
Πιστεύουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 45% να αυξηθούν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2016, έναντι του 35% που έδιναν την περασμένη Παρασκευή (12/8/2016), σύμφωνα με το CME Group.

Πολύ χαμηλή αύξηση

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το CNN money, ακόμα και μια αύξηση των επιτοκίων φέτος θα είναι πολύ χαμηλότερη, δεδομένο ότι η FED έχει προβλέψει τον Δεκέμβριο του 2015 ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2016.
Ωστόσο, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, η αστάθεια της αγοράς και η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα ματαίωσαν τα σχέδια της FΕD.
Πιο πρόσφατα, τα πολύ αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση τον Μάιο του 2016 αφάνισαν κάθε πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι του 2016.
Ωστόσο, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ανέκαμψε από τον Μάιο με δύο ισχυρούς μήνες.
Επίσης, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω την υπόθεση για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης