Τελευταία Νέα
Διεθνή

Davies (RBS): Το βρετανικό δημοψήφισμα και η αναγκαιότητα για νέους… ειδικούς εκτός του… ΔΝΤ

Davies (RBS): Το βρετανικό δημοψήφισμα και η αναγκαιότητα για νέους… ειδικούς εκτός του… ΔΝΤ
Ο πρόεδρος της RBS υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί έχουν βαρεθεί τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του ΟΟΣΑ κλπ.
Στην ψήφο υπέρ του Brexit αλλά και στις συνέπειες αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αναφέρεται με άρθρο του στο project-syndicate ο Howard Davies πρόεδρος της Royal Bank of Scotland (RBS).
Μάλιστα, κατά την πρώτη γραμμή του άρθρο του, επικαλείται κάτι που είχε πει ο θεατρικός συγγραφέας Bertolt Brecht, ο οποίος είχε προτείνει ότι εάν οι άνθρωποι είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, θα ήταν πιο εύκολο για την κυβέρνηση να διαλύσει τον λαό και να εκλέξει άλλο.
«Είναι ένα συναίσθημα που συμβαδίζει με πολλά στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, ο Michael Gove τότε υπουργός Δικαιοσύνης και ηγετικός στέλεχος της στρατοπέδου για το Leave είχε πει: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτής της χώρας έχουν βαρεθεί τους εμπειρογνώμονες από όλα τα είδη των οργανισμών με ακρωνύμια, οι οποίοι έχει κινηθεί σε λάθος δρόμους».
Στόχος του Gove, σύμφωνα με τον Davies, ήταν το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, το LSE αλλά και όλοι οι άλλοι που υποστήριζα ότι η έξοδος από την ΕΕ θα βλάψει τη βρετανική οικονομία.
«Δυστυχώς, ο Gove είχε δίκιο.
Όχι για το τι θα συμβεί στην οικονομία αλλά για την αδιαφορία των Βρετανών ψηφοφόρων απέναντι στους τεχνοκράτες» γράφει ο Davies.

Οι Βρετανοί ψήφισαν με γνώμονα το συναίσθημα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της RBS, παρά την σχεδόν ομόφωνη άποψη των οικονομολόγων ότι το Brexit θα βλάψει τη βρετανική οικονομία, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με το χέρι στην καρδιά όχι στα πορτοφόλια τους.
Την ίδια στιγμή, το στρατόπεδο του Remain κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιούσε τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων για να τρομάξει τους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν κατά της εξόδου από την ΕΕ.
«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι την ευθύνη για την έκβαση του δημοψηφίσματος έχουν οι ίδιοι οι οικονομολόγοι, οι οποίοι δεν μιλούσαν σε γλώσσα που θα μπορούσαν να καταλάβουν οι απλοί άνθρωποι» γράφει ο ίδιος στο άρθρο και επισημαίνει ότι παρόμοιες «κατηγορίες» δέχονται και οι τραπεζίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι κινήθηκε ιδιοτελώς (δηλ. για να σώσουν τις τράπεζες) γι' αυτό και δεν ήταν πολύ πειστικοί.

Το… πρόβλημα

Σύμφωνα με τον Davies αυτό έχει μια δόση αλήθειας, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν απλώς η υπερβολικά περίπλοκη γλώσσα και η ορολογία.
«Όλοι οι οικονομολόγοι βασίστηκαν στην υπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τα πήγαινε τέλεια, με την αύξηση του ΑΕΠ να είναι πάνω από μέσο ευρωπαϊκό όρο και την ανεργία πολύ πιο χαμηλά.
Φαινόταν αυτονόητο ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν για το καλό της Βρετανίας, ειδικά καθώς είχαμε αποφύγει την ένταξη στο ευρώ και επομένως η χώρα δεν δεσμευόταν από τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που σχεδιάζεται από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη» γράφει ο ίδιος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της RBS το πρόβλημα ήταν ότι αυτή η ρόδινη εικόνα δεν είχε σχέση με τους ψηφοφόρους που βρίσκονται έξω από το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου η κατάσταση δεν είναι και τόσο ευνοϊκή, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το Λονδίνο και η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι οι μόνες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι άνθρωποι είναι σε καλύτερη κατάσταση, από ό,τι ήταν το 2009.

Το Brexit θα επιδεινώσει τις ανισότητες

Μπορεί κάλλιστα να είναι αλήθεια ότι το Brexit θα επιδεινώσει αυτές τις ανισότητες, καθώς όπως αναφέρει ο Davies δεν αποκλείεται να μειωθούν ακόμα και οι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίες στις μειονεκτικές περιοχές ή οι μισθοί να υποχωρήσουν περισσότερο.
«Αλλά αυτό ακούγεται σαν αυτά που έλεγαν οι… ειδικοί και οι υποστηρικτές τoυ Leave θα απαντήσουν ότι οι οικονομολόγοι μιλάνε έτσι για να αποδείξουν ότι οι ζοφερές προβλέψεις τους είναι σωστές.
Αν οι ειδικοί δεν είχαν την εμπιστοσύνη του λαού πριν το δημοψήφισμα, σίγουρα δεν μπορούν να την έχουν τώρα» γράφει ο ίδιος.

Οι συνομιλίες με την ΕΕ

Σε αυτό το δυσοίωνο πλαίσιο θα αρχίσει σύντομα οι συζητήσεις της Βρετανίας με την ΕΕ για τη σχέση των δυο πλευρών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της RBS, ένα αποτέλεσμα που θα είναι προς όφελος του Λονδίνου θα πρέπει να υποστηριχθεί με λεπτότητα και προσοχή, ώστε να μη θεωρηθεί ότι θυσιάζει την ευημερία των πολλών για τα συμφέροντα των λίγων.
Το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ της παραμονής στην ενιαία αγορά είναι ότι βάζοντας σε κίνδυνο το City του Λονδίνου τίθεται σε κίνδυνο το σύνολο της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, μπορεί οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% της απασχόλησης, αλλά παράγουν το 11% των φορολογικών εσόδων.
Σκοτώνοντας τη χήνα με το χρυσό αυγό του φόρου θα ήταν παράτολμο: αν η οικονομία επιβραδύνεται, που φαίνεται το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε, τα έσοδα αυτά θα απολύτως απαραίτητα, αναφέρει ο Davies.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι η στερλίνα έχει πέσει απότομα μετά την ψηφοφορία για το Brexit.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα περιορίσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, καθιστώντας τις βρετανικές εξαγωγές περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά η εμπειρία του 2008, όταν η στερλίνα υποχώρησε επίσης σημαντικά, είναι ότι ο αντίκτυπος στο εξωτερικό έλλειμμα δεν μπορεί να είναι μεγάλος» γράφει ο ίδιος.

Η ανάγκη για νέους... εμπειρογνώμονες

«Χρειαζόμαστε νέους εμπειρογνώμονες, λιτούς χωρίς ακρωνύμια όπως… ΔΝΤ, για να εξηγήσουν τα δυσάρεστα γεγονότα της οικονομικής ζωής σε ένα εξαιρετικά ύποπτο κοινό.
Κανείς δεν θα πρέπει να λάβει σοβαρά την άποψη του Brecht.
Οι Βρετανοί άνθρωποι έχουν μιλήσει, και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες τους με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης