Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Θολό τοπίο το Brexit - Χωρίς σχέδιο το Λονδίνο

Deutsche Welle: Θολό τοπίο το Brexit - Χωρίς σχέδιο το Λονδίνο
Ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, επιθυμούν να αρχίσουν άμεσα και χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις προς το Λονδίνο οι διαδικασίες του Brexit
Οι βρετανικές εφημερίδες εκτιμούν πλέον ότι η νέα πρωθυπουργός Theresa May, θα περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 για να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες αποχώρησης από την ΕΕ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Αυτό θα σήμαινε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τον Απρίλιο του 2019.
Οι Sunday Times και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για χάος στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Σημειώνουν για παράδειγμα ότι ενόψει Brexit έχουν συσταθεί μεν δύο νέα υπουργεία, ένα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα για το διεθνές εμπόριο, αλλά δεν διαθέτουν ούτε επαρκές προσωπικό, ούτε καθαρά προσδιορισμένο αντικείμενο.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Τζόνσον και ο υπουργός Εμπορίου Φοξ βρίσκονται στα μαχαίρια σχετικά με τις αρμοδιότητες του καθενός.
«Η νέα κυβερνητική ομάδα εργάζεται με πλήρη αφοσίωση για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» επιμένει η May.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, θεωρεί ότι οι οπαδοί του Brexit δεν διαθέτουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Κατά την τελευταία σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν αντιλαμβάνεται» γιατί πρέπει να περάσουν μήνες ολόκληροι μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας.
Πάντως η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, είχε δηλώσει πριν από τις θερινές διακοπές της ότι «έχει κατανόηση» για το γεγονός ότι οι Βρετανοί χρειάζονται "κάποιους μήνες" για να αναλύσουν την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται απίθανο να ενεργοποιήσει το Λονδίνο τις διαδικασίες αποχώρησης μέσα στο 2016.
Στις επόμενες εβδομάδες η May θα επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και προφανώς θα έχει συνομιλίες για το Brexit, αν και στα τέλη Ιουνίου τα 27 (πλην Βρετανίας) κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν ξεκαθαρίσει, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν το Λονδίνο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης, ζητώντας και επισήμως να αποχωρήσει.

Πώς προετοιμάζεται η ίδια η ΕΕ;

Ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, επιθυμούν να αρχίσουν άμεσα και χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις προς το Λονδίνο οι διαδικασίες του Brexit.
Αντιθέτως, η Γερμανία φαίνεται να υποστηρίζει μία ήπια προσαρμογή.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, εκτιμούν ευρωπαίοι διπλωμάτες, υποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι από τις αβεβαιότητες και το θολό τοπίο του Brexit είναι μεγαλύτεροι για τη Βρετανία, παρά για την ΕΕ.
Γι αυτό, επισημαίνουν, το Λονδίνο θα είχε πιο σοβαρούς λόγους από τις Βρυξέλλες για να επιταχύνει τις διαδικασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης