Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο βιβλίο του Stiglitz, με αναφορές στην Ελλάδα: «Το Ευρώ: Πως ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης»

Νέο βιβλίο του Stiglitz, με αναφορές στην Ελλάδα: «Το Ευρώ: Πως ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης»
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σχεδιάστηκε εξ αρχής λανθασμένα, με την οικονομική ενοποιήση να επιδιώκεται ταχύτερα από την πολιτική
Βιβλίο περί των κινδύνων που κρύβει για την ευρωπαϊκή συνοχή το φιλόδοξο ευρωπαϊκό εγχείρημα του κοινού νομίσματος, εξέδωσε μόλις ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας, Joseph Stiglitz, με τίτλο: «Το Ευρώ: Πως ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης».
Στο βιβλίο του, ο - πολυγραφότατος - Stiglitz αποδομεί τους Ευρωπαίους «πρωταθλητές της λιτότητας», προτείνοντας αντ' αυτής μια σειρά από δικά του σχέδια για τη διάσωση της Ευρώπης από περισσότερη ζημιά.
Βεβαίως, από ένα τέτοιο βιβλίο δεν θα μπορούσε να λείπει και το εξαιρετικά αρνητικό παράδειγμα της Ελλάδος ως χώρας-μέλους της ευρωζώνης με πικρή εμπειρία εφαρμογής προγραμμάτων απύθμενα αυστηρής, οπισθοδρομικής λιτότητας.
Το ευρώ - όπως υποστηρίζει ο Stiglitz - έχει προκαλέσει τον εκφυλισμό του βιοτικού επιπέδου της ευρωζώνης διχάζοντας τις χώρες-μέλη της, δηλαδή έχει καταφέρει το αντίθετο απ' ότι σχεδιάστηκε να καταπολεμήσει.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σχεδιάστηκε εξ αρχής λανθασμένα, με την οικονομική ενοποιήση να επιδιώκεται ταχύτερα από την πολιτική.
«Μπορεί το ευρώ να διασωθεί;», αναρωτιέται ο Stiglitz στο νέο του βιβλίο, στο οποίο προσφέρει τρεις πιθανούς τρόπους να προοδεύσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από το σημερινό του τέλμα.
Προς το παρόν, το βιβλίο διατίθεται μόνον στην αγγλική γλώσσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης