Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guy Verhofstadt: Φοβού τους τσάρους και δώρα φέροντας... για την συνάντηση Putin - Erdogan

Guy Verhofstadt: Φοβού τους τσάρους και δώρα φέροντας... για την συνάντηση Putin - Erdogan
Για τον Erdogan η Ευρώπη είναι το μέλλον.... αναφέρει ο Guy Verhofstadt
Με την παράφραση του Λαοκόωντος "φοβού τους Δαναούς και φώρα φέροντας" ο Guy Verhofstadt, πρώην Βέλγος πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άρθρο του τονίζει ότι φοβού τους τσάρους και δώρα φέροντας... για την συνάντηση Putin Ρωσία και Erdogan Τουρκία.
Να φοβάται τα δώρα του Τσάρου....ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την προσέγγιση του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν
Στο άρθρο του στο Project Syndicate τονίζει ότι ο Erdogan επιδιώκει μια συνεργασία με τον Putin.
Με αυτό τον τρόπο, έστειλε στους δυτικούς συμμάχους του - οι οποίοι έχουν επικρίνει τις συλλήψεις χιλιάδων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου μήνα - ένα ισχυρό μήνυμα: «Δεν σας χρειαζόμαστε».
Ο Putin αντίθετα, ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης στην έκκληση για στήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.
Ο Ερντογάν μπορεί απλά να έχει μια δανική ευκαιρία για να ενισχύσει την ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας και της περιοχής.
Αλλά θα ήταν έκπληξη αν ο Ερντογάν ήθελε να αναστατώσει το ΝΑΤΟ. 
Και, σε αυτή την προσπάθεια, πέτυχε.
Τουλάχιστον, η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία για την συμφωνία που επετεύχθη το Μάρτιο, για να ανακόψουν τη ροή των προσφύγων.
Το Κρεμλίνο έχει έντονο ενδιαφέρον για την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχουν.
Ο Πούτιν έχει διατυπώσει τις διαφωνίες του στις πολιτικές του ΝΑΤΟ - ιδιαίτερα το ρόλο της σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Δεδομένου ότι ο Πούτιν λίγο νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία άρπαξε την χρυσή ευκαιρία για να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιχοή.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ρωσία είναι πρόθυμη να επεκτείνει το χέρι φιλίας προς την Τουρκία είναι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία, στην οποία το Κρεμλίνο έχει παρέμβει στρατιωτικά για να διασφαλίσει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο Πούτιν χρειάζεται μια νίκη στη Συρία - και μια οδό διαφυγής.
Αλλά το σχέδιο να υπάρξει ανατολικός άξονας από την Τουρκία και την Ρωσία δεν είναι ισχυρός.
Η Τουρκία χρειάζεται τους ρώσους τουρίστες αλλά ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να εγκαταλείψει τους δεσμούς της χώρας του με τη Δύση.
Αλλά ενώ θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος για τον Ερντογάν να ενταχθεί στην σφαίρα επιρροής του Πούτιν, πολοί ηγέτες έχουν κάνει λάθη στρατηγικής και παλαιότερα.
Η ΕΕ πρέπει να εστιαστεί στην συμφωνία για το προσφυγικό.
Η συμφωνία για την μετανάστευση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο κρέμεται πλέον από μια κλωστή.
Ένας συνεχής διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι επειγόντως αναγκαίος.
Ο Erdogan πρέπει να αποφασίσει. 
Είτε θα ανανεώσει τη δέσμευση της χώρας του προς μια στενή εταιρική σχέση με την ΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται, ή συνεχίζει να οδηγεί την Τουρκία προς ένα μέλλον που θα κυριαρχεί ο δεσποτισμός και η απομόνωση.
Για τον Erdogan η Ευρώπη είναι το μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης