Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Προς χαμηλό 14 ετών η ετήσια παραγωγή πετρελαίου – Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση

Βενεζουέλα: Προς χαμηλό 14 ετών η ετήσια παραγωγή πετρελαίου – Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση
Η παραγωγή του αργού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -9%, στα 2,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Κοντά σε χαμηλό 14 ετών κινδυνεύει να βρεθεί η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού παγκοσμίως, καθώς έχει επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό τόσο από την οξύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει το τελευταίο διάστημα τη χώρα, καθώς και λόγω της έλλειψης επενδύσεων προς την περιοχή.
Συγκεκριμένα, κατά τους 12 τελευταίους μήνες, η παραγωγή του αργού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -9%, στα 2,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ καταγράφουν κατά μέσο όρο άνοδο της τάξεως του +4%.
Υπενθυμίζουμε ότι αν και η χώρα έχει τεράστια κοιτάσματα, η βαριά μορφή του εν λόγω πετρελαίου που εντοπίζεται στη χώρα απαιτεί ιδιαίτερη διύλιση, καθιστώντας το την εξαγωγή του δυσκολότερη.
Αν και η κρατική πετρελαϊκή της χώρας, Petroleos de Venezuela (PDVSA), αγωνίζεται προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία της παραγωγής, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, εφόσον λάβει κανείς υπόψη του τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους προμηθευτές, καθώς και την έλλειψη επενδύσεων, η οποία έχει επιφέρει αρκετά προβλήματα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας και πρόεδρος της εταιρίας, Eulogio Del Pino, προέβη σε ορισμένες καθησυχαστικές δηλώσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκτιμώντας ότι τα εν λόγω αποτελέσματα είναι κατά βάση «εποχιακά», καθώς και ότι θεωρούνται αναμενόμενα, εν μέσω μίας τέτοιας κρίσης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τον Ιούλιο, η παραγωγή του αργού κατέγραψε άνοδο, στα 2,54 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συμβαδίζοντας με τις επιδόσεις των υπολοίπων χωρών εντός ΟΠΕΚ, στατιστικά που όμως δεν έχει επιβεβαιώσει ο ίδιος ο οργανισμός.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι βάσει των στοιχείων που έχει φέρει στη δημοσιότητα το Reuters, η παραγωγή πετρελαίου για τον Ιούλιο δείχνει να έχει καταγράψει μείωση κατά 1,19 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που απέφυγε να σχολιάσει η κυβέρνηση, ερωτηθείσα για το εν λόγω θέμα.
Πλέον, η δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες στη χώρα φαίνεται να επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό και τον ενεργειακό κλάδο της χώρας, ο οποίος κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην οικονομία της χώρας, με την ίδια την κυβέρνηση ωστόσο να εμφανίζει μία αμετακίνητη στάση και τον Maduro να μην επηρεάζεται από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και του κόσμου για παραίτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης