Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Στο 6,6% η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2016 – Οι Αρχές να «φρενάρουν» την πιστωτική επέκταση

ΔΝΤ: Στο 6,6% η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2016 – Οι Αρχές να «φρενάρουν» την πιστωτική επέκταση
Η έκθεση διαπιστώνει πως η κινεζική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μακρά επιβράδυνση στις ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και την ασθενή εξωτερική ζήτηση
Στο 6,6% υπολογίζει την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα για το 2016 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας ωστόσο επιβράδυνση την αμέσως επόμενη περίοδο.
Ειδικότερα, το Ταμείο τονίζει πως θα υπάρξει φθίνοντας ρυθμός ανάπτυξης (με βάση το 6,6% του 2016) έως το 2021, με εξαίρεση τη διετία 2018 – 2019, οπότε και η αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 6%.
Εμείς να θυμίσουμε πως η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2016 είναι 3,1% (στο 3,4% το 2017), γεγονός που σημαίνει πως η Κίνα εξακολουθεί βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο.
Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μακρά επιβράδυνση στις ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και την ασθενή εξωτερική ζήτηση.
Σε ό,τι αφορά τη «μη βιώσιμη» πιστωτική επέκταση που ακολουθεί η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (Peoples’ Bank of China, PBoC), το Ταμείο προειδοποίησε πως αν δεν μειωθεί ο ρυθμός χρηματοδότησης θα υπάρξει έντονος κίνδυνος για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, λόγω της περαιτέρω εκτόξευσης του εταιρικού χρέους.
«Το εταιρικό χρέος στην Κίνα εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, στο 145% του ΑΕΠ, ωστόσο είναι ακόμα διαχωρίσιμο», αναφέρουν οι αναλυτές του ΔΝΤ.
Τέλος, το χρέος των κινεζικών νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 57,5% το 2021, από 41,8% που είναι το 2016...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης