Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Reuters: Τον Δεκέμβριο του 2016 - μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ - η επόμενη αύξηση επιτοκίων της Fed

Έρευνα Reuters: Τον Δεκέμβριο του 2016 - μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ - η επόμενη αύξηση επιτοκίων της Fed
Οι ΗΠΑ  προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,5% στο τρέχον γ' τρίμηνο του 2016, ενώ σε κάθε επόμενο τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2017 θα επιτυγχάνουν ανάπτυξη 2%.
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο και σε κάθε περίπτωση μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου 2016, είναι το πιθανότερο ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της η κεντρική τράπεζα του δολαρίου, Federal Reserve.
Αυτό περιλαμβάνεται στα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και δημοσιοποίησε την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016, στην οποία επίσης προβλέπεται επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά με υποτονικό πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την έρευνα, προβλέπεται να ακολουθήσουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ από τη Fed μέχρι το τέλος του 2017, οι οποίες θα τα διαμορφώσουν στο επίπεδο του 1,00% - 1,25%.
Μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed μετά την κρίση - τον Δεκέμβριο του 2015 - η επόμενη αύξησή τους έχει καθυστερήσει τόσο λόγω της απροσδόκητα μεγάλης υποχώρησης των τιμών σε πολλά μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη στις αρχές του 2016, όσο και λόγω της όψιμης απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ε.Ε. (Brexit).
Η έρευνα του Reuters διεξήχθη μεταξύ 95 οικονομολόγων, εκ των οποίων οι 69 εκτιμούν ότι τα επιτόκια της Fed θα αυξηθούν στο πεδίο 0,50% - 0,75% μέχρι το τέλος του 2016.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% στο τρέχον τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ σε κάθε επόμενο τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2017 θα επιτυγχάνει ανάπτυξη 2%.
Το μέτρο του πληθωρισμού που προτιμάει η Fed - ο πυρήνας του δείκτη ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης (core PCE) - προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,8% στο τέλος του 2016, παραμένοντας κάτω από τον στόχο 2% που υπηρετεί η κεντρική τράπεζα του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης