Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Η χαμηλή ζήτηση ήρθε για να μείνει - Εντός του 2017 θα ισορροπήσει η αγορά

ΟΠΕΚ: Η χαμηλή ζήτηση ήρθε για να μείνει - Εντός του 2017 θα ισορροπήσει η αγορά
Η υπερπροσφορά τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο κομμάτι της ζήτησης
Στο γεγονός ότι η αδυναμία στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού, θα διαρκέσει και κατά τους επόμενους μήνες, αναφέρθηκε σήμερα (11/8) ο ΟΠΕΚ, θέτοντας ως κύριο επιχείρημα τη μειωμένη εποχιακή ζήτηση, καθώς και την παγκόσμια υπερπροσφορά.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, επικρατεί «παρατεταμένη ανησυχία» ότι τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια θα μειώσουν τους όγκους επεξεργασίας αργού, κυρίως λόγω των μειωμένων κερδών που καταγράφουν οι πετρελαϊκές εταιρίες, καθώς και λόγω της πτώσης στη ζήτηση βενζίνης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Μετά το τέλος του τρίτου τριμήνου, η ζήτηση της βενζίνης θα μπορούσε να σημειώσει μία εποχιακή διόρθωση», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια υπερπροσφορά τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο κομμάτι της ζήτησης.
Εν μέσω των προαναφερθέντων δυσμενών συνθηκών, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να παραμένουν σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, με τους περισσότερους αναλυτές να μην αναμένουν ανάκαμψή τους πριν το 2017.
Στο σχετικό πλαίσιο, την περασμένη Δευτέρα (8/8) οι χώρες του Οργανισμού δήλωσαν ότι θα έχουν ανεπίσημη συνάντηση στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να συζητήσουν ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» παραγωγής, με στόχο την ανάκαμψη των τιμών.
«Τα περιθώρια διύλισης έχουν εξασθενίσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, λόγω των υψηλών αποθεμάτων, τα οποία προκλήθηκαν από τη χαμηλότερη του αναμενομένου ζήτηση», σημειώνει η έκθεση.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η εξισορρόπηση των παγκόσμιων αγορών δε συμβεί πριν το τέλος του έτους, όταν και ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο θα αρχίσει να προκαλεί σταδιακή αντιστροφή της κατάστασης.
Η εν λόγω άποψη έρχεται να επιβεβαιώσει τις απόψεις των αναλυτών ότι το πρόβλημα της υπερπροσφοράς είναι κυρίως «εποχιακό» και ότι θα αρχίσει να διορθώνεται μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Σε ότι αφορά την παραγωγή εντός των μελών, αυτή αυξήθηκε κατά 46.400 βαρέλια τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση, με τον συνολικό όγκο να ανέρχεται στα 33,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που συμβαδίζει με τους στόχους του Οργανισμού κατά το γ΄ τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης