Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Νορβηγία εμποδίζει την επιστροφή της Βρετανίας στη Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA)

Guardian: Η Νορβηγία εμποδίζει την επιστροφή της Βρετανίας στη Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA)
Από μόνη της, η συμμετοχή στην EFTA δεν θα εξασφάλιζε πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που θα απαιτούσε μάλλον τη συμμετοχή και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA)
Η Νορβηγία ενδέχεται να εμποδίσει την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών EFTA - στην οποία ήταν ιδρυτικό μέλος - λόγω ανησυχιών ότι η Βρετανία θα μεταβάλλει ριζικά τις ισορροπίες εντός του οργανισμού και θα προκαλέσει την επαναδιαπραγμάτευση δεκάδων εμπορικών συμφωνιών του με τρίτες χώρες.
Αυτό ανέφερε η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016, σύμφωνα με την οποία την κατάσταση πρόκειται να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς στις ερχόμενες εβδομάδες κορυφαίοι υπουργοί της νορβηγικής κυβέρνησης με τον νέο Βρετανό υπουργό Brexit, David Davis.
Η EFTA είναι ένας μικρός όμιλος ευρωπαϊκών χωρών εκτός Ε.Ε. (τρία μέλη του ΕΟΧ Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταιν, μαζί με την Ελβετία) με πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ο οποίος ιδρύθηκε το 1960 και σήμερα συγκεντρώνει πληθυσμό 13,6 εκατ. ανθρώπων, έναντι πληθυσμού περίπου 65 εκατ. ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από μόνη της, η συμμετοχή στην EFTA δεν θα εξασφάλιζε πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που θα απαιτούσε μάλλον τη συμμετοχή και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA), η οποία προαπαιτεί την αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ευρωπαϊκών ελευθεριών: μετακίνησης, υπηρεσιών, αγαθών και κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, μόνον χώρες-μέλη της Ε.Ε. και της EFTA μπορούν να είναι μέλη της EEA.
Πάντως, η Ελβετία είναι μέλος της EFTA και όχι της EEA, έχοντας πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μέσω διμερούς της συμφωνίας με την Ε.Ε..
Ο μόνος τρόπος να συμμετάσχει η Βρετανία στην EFTA θα ήταν με ομοφωνία των μελών της, η οποία προς το παρόν φαίνεται πως δεν επιτυγχάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης