Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι στη συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος και υπέρ της δημοκρατίας

Reuters: Πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι στη συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος και υπέρ της δημοκρατίας
Είχαν αναρτηθεί πανό που έγραφαν «Είσαι ένα δώρο από τον Θεό» και «Διάταξέ μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε»
Πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι μαζεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή (7/8) στη συγκέντρωση που κάλεσε ο Recep Tayyip Erdogan για να καταδικάσει το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά και σε μία επίδειξη δύναμης στις επικρίσεις των δυτικών για τους διωγμούς και τις φυλακίσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η συγκέντρωση για τη «Δημοκρατία και τους Μάρτυρες» είναι το αποκορύφωμα τριών εβδομάδων νυχτερινών διαδηλώσεων από τους υποστηρικτές του Erdogan, μερικοί εκ των οποίων ήταν τυλιγμένοι με τούρκικες σημαίες.
Πανό που έγραφαν «Είσαι ένα δώρο από τον Θεό» και «Διάταξέ μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε» είχαν αναρτηθεί, ενώ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν μία συγκέντρωση υποστήριξης της κυβέρνησης.
«Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι αυτές οι σημαίες δεν θα υποσταλούν, οι προσευχές δεν θα σταματήσουν» δήλωσε ένας 46χρονος που ήταν στη συγκέντρωση.
Ένας άλλος υποστήριξε ότι «αυτό είναι κάτι πέρα από την πολιτική, είναι ελευθερία ή, θάνατος».
Η περιοχή που είχε διαμορφωθεί για να χωρέσει 1 εκατ. ανθρώπους ήταν ασφυκτικά γεμάτη με τους δρόμους που οδηγούσαν σε αυτή να έχουν κατακλυστεί.
Το γεγονός μεταδόθηκε απευθείας σε 81 επαρχίες της Τουρκίας από γιγαντοοθόνες.
Ο Erdogan ορκίστηκε να απαλλαγεί η Τουρκία από το δίκτυο του Fethullah Gulen, οι υποστηρικτές του οποίου βρίσκονται στις δυνάμεις ασφαλείας, στο δικαστικό και στη δημόσια διοίκηση, που κατηγορεί ότι ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα.
Από τότε οι τούρκικες αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση ή, υπό έρευνα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, δημοσιογράφους, γιατρούς και δημόσιους υπαλλήλους -, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση ότι ο Erdogan χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να ενισχύσει την εξουσία του.
«Ο θρίαμβος είναι η δημοκρατία, οι πλατείες είναι οι άνθρωποι» έλεγαν τα φυλλάδια που καλούσαν από το προηγούμενο βράδυ τον κόσμο στη συγκέντρωση.
Η βία της 15ης Ιουλίου που στοίχισε τη ζωή σε 230 ανθρώπους έφερε στις μνήμες τις μέρες του 1980 όταν ο στρατός είχε πάρει τότε με τανκς και άρματα την εξουσία.
Και ακόμα και οι αντίπαλοι του Erdogan προτιμούν να συνεχίσει στην εξουσία από το να αρχίσει ένας νέος κύκλος παρέμβασης του στρατού στα πολιτικά δρώμενα.
«O Erdogan ήταν βίαιος και άδικος παλιά, αλλά νομίζω ότι έχει καταλάβει πια την αξία των δημοκρατικών αξιών» είπε ένας 44χρονος μουσικός κρατώντας μία σημαία του Mustafa Kemal Ataturk, ενώ ένα κονβόι εθνικιστών μοτοσικλετιστών περνούσε καθώς μιλούσε.
Αυτή η αλληλεγγύη μπορεί να μην κρατήσει, πάντως, πολύ, καθώς στην αντιπολίτευση ήδη ανησυχούν για την αποψίλωση του στρατεύματος με χιλιάδες στρατιώτες να απομακρύνονται, όπως και το 40% των στρατηγών.
Ο Erdogan ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ότι δεν είχε καταλάβει εξαρχής τις προθέσεις του Gulen και ακόμα και για αυτό τον επαίνεσε ένας 21χρονος οπαδός του, διότι «είναι ένας μεγάλος ηγέτης που μπορεί να παραδεχτεί το λάθος του και κανένας πρόεδρος δεν απολογήθηκε πριν από αυτόν στον κόσμο».
«Έτοιμος για τις εντολές σου αρχηγέ» έγραφε το μπλουζάκι που φορούσε ο νεαρός.
Η επέκταση των διώξεων στην Τουρκία έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική από τη Δύση.
Σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή 7/8 ο επικεφαλής των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι βλέπει κοινά στοιχεία στη συμπεριφορά του Erdogan με αυτή που είχε ο Hitler.
Αλλά καθώς οι δεσμοί με τη Δύση μοιάζουν να παγώνουν ο Erdogan θα συναντηθεί με τον Putin στην Αγία Πετρούπολη την Τρίτη (9/8) και ήδη μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας που μαζί μπορούν να πετύχουν πολλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης