Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το Ιράν εκτέλεσε πυρηνικό επιστήμονα επειδή συνελήφθη για κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ

Reuters: Το Ιράν εκτέλεσε πυρηνικό επιστήμονα επειδή συνελήφθη για κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ
Πρόκειται για τον Shahram Amiri

Το Ιράν προχώρησε στην εκτέλεση ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα που ήταν υπό κράτηση από το 2010, όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ και καταδικάστηκε για κατασκοπία υπέρ της Ουάσινγκτον, μεταδίδει το Reuters.
«Μέσα από τις διασυνδέσεις του με τις ΗΠΑ, ο Shahram Amiri έδωσε ζωτικές πληροφορίες για τη χώρα μας στον εχθρό» ανέφερε ο Gholamhossein Mohseni Ejei σε μία εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (IRNA).
Ο Mohseni Ejei υποστήριξε ότι ένα δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Amiri και η ποινή έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν.
Ο Amiri, ένας πανεπιστημιακός ερευνητής, εργαζόταν για τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος στη Σαουδική Αραβία το 2009 και αργότερα βρέθηκε στις ΗΠΑ.
Επέστρεψε, όμως, το 2010 και αρχικά αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας μέχρι να συλληφθεί.
Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον πήρε «χρήσιμες πληροφορίες» από τον Amiri.
Το Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είχαν απαγάγει τον Amiri, αλλά οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ότι ήταν ελεύθερος να έρθει και να φύγει όποτε ήθελε και πως τελικά επέστρεψε στη χώρα του, εξαιτίας της πίεσης που δεχόταν η οικογένειά του.
Ο Amiri το αρνήθηκε αυτό, λέγοντας ότι «η οικογένειά μου δεν είχε προβλήματα» και σε ένα βίντεο της ιρανικής τηλεόρασης είπε ότι ξέφυγε από πράκτορες των ΗΠΑ.
Το Ιράν, οι ΗΠΑ και πέντε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις υπέγραψαν το καλοκαίρι του 2015 μία συμφωνία για περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης