Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: To διεθνές εμπόριο είναι απειλή για τις ΗΠΑ... και χρησιμοποιείται ως πολιτική προπαγάνδα

New York Times: To διεθνές εμπόριο είναι απειλή για τις ΗΠΑ... και χρησιμοποιείται ως πολιτική προπαγάνδα
Το ζήτημα των εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ με άλλες χώρες αγγίζει εκατομμύρια θυμωμένων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ αναφέρουν οι New York Times
Ένα από τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι Clinton και Trump έχουν κάνει το ζήτημα των εμπορικών συμφωνιών ένα σημαντικό θέμα στις εκστρατείες τους αναφέρουν οι New York Times. 
Ο Donald Trump υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός με το θέμα, κατηγορώντας το εμπόριο ότι υποσκάπτει τη μεσαία τάξη και υπόσχεται να αλλάξει τις υπάρχουσες συμφωνίες με άλλες χώρες.
Το ζήτημα των εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ με άλλες χώρες αγγίζει εκατομμύρια θυμωμένων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ.
Αν και το εμπόριο δεν είναι η αιτία όλων π.χ. για ένα μεγάλο μέρος της στασιμότητας των μισθών ή αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν πραγματικά προβλήματα με τις εμπορικές συμφωνίες, όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην αντίπαλό της Γερουσιαστής Bernie Sanders έχουν επισημάνει.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί, ιδιαίτερα Ρεπουμπλικάνοι, πιστεύουν ότι το εμπόριο έχει πλήξει τη χώρα.
Η Μεγάλη Ύφεση, από τα οποία δεν έχουν συνέλθει πολλές αμερικανικές οικογένειες, είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτή την πεποίθηση.
Σε μια έρευνα το Μάρτιο του 2016 το Pew Research Center διαπίστωσε ότι το 53% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι πολλές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες ήταν κάκιστες ενώ το 38% καλές για τις ΗΠΑ.
Το 53% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θεωρούν ότι οι εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με πολλές χώρες είναι εις βάρος των συμφερόντων των αμερικανών. 
Από τους δημοκρατικούς το 56% είπαν ότι οι εμπορικές συμφωνίες ήταν καλές ωστόσο υπάρχει μείωση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει συμφωνίες με τις περισσότερες χώρες σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Έχουν επίσης, προτιμησιακές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη ή ομάδες χωρών, όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής με τον Καναδά και το Μεξικό, οι οποίες υπερβαίνουν τους δασμούς και ποσοστώσεις και την αντιμετώπιση θεμάτων όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Trump αρέσκεται να κατηγορεί αυτές τις συμφωνίες.
Η Clinton είπε ότι θα επανεξετάσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Nafta.
To εμπόριο ωφελεί γενικά την οικονομία, αν και υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Οι καταναλωτές επωφελούνται από φθηνότερα ρούχα, ηλεκτρονικά είδη και άλλα αγαθά, ενώ εταιρείες όπως η Apple μπορεί να πουλήσει περισσότερα από τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Αλλά το εμπόριο έχει βλάψει κάποια εργοστάσια και τους εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν ξένες επιχειρήσεις που απολαμβάνουν χαμηλότερου κόστους εργασίας, καθώς και οι επιδοτήσεις και άλλα οφέλη από τις κυβερνήσεις τους.
Ακόμα κι έτσι, οι εισαγωγές - συμπεριλαμβανομένης και της Κίνα - δεν είναι η μόνη ή ακόμα και η πιο σημαντική αιτία για την απώλεια θέσεων εργασίας στην Αμερική. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αυτοματοποίηση είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Επισημαίνουν ότι άλλες βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν επίσης χάσει θέσεις εργασίας, ακόμη και αν, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξάγουν περισσότερο από ότι εισάγουν.
Μεταξύ 1990 και 2014, ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς μειώθηκε κατά 34% στην Ιαπωνία, 31% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 25% στη Γερμανία, σύμφωνα με μια έκθεση του Απριλίου από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.
Οι προτάσεις του κ Trump για την αύξηση των τιμολογίων για τα κινεζικά προϊόντα ή η απειλή του για να βγάλει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι απίθανο να «φέρει πίσω τις δουλειές μας», όπως ο ίδιος υποστηρίζει. 
Μια τέτοια πολιτική θα προκαλέσει αντίποινα επιβάλλοντας δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές, πλήττοντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης