Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Η CYBG είναι ο νέος υποψήφιος αγοραστής της 7ης μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας

Sky News: Η CYBG είναι ο νέος υποψήφιος αγοραστής της 7ης μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας
Η CYBG δεν έχει ακόμα προσεγγίσει επισήμως την RBS για την υποβολή προσφοράς εξαγοράς της W&G, όμως ήδη προσέλαβε ως σύμβουλο εξαγοράς την Morgan Stanley
Την εξαγορά της εν δυνάμει έβδομης μεγαλύτερης τραπέζης του Ηνωμένου Βασιλείου Williams and Glyn (W&G) από την Royal Bank of Scotland (RBS), φέρεται να εξετάζει η βρετανική CYBG, ιδιοκτήτρια εταιρεία των τραπεζών Clydesdale Bank και Yorkshire Bank.
Ως γνωστόν, η RBS ήδη εξετάζει πρόταση εξαγοράς της W&G από τον ισπανικό τραπεζικό όμιλο Santander, που διαθέτει ευρεία φυσική παρουσία με το σήμα της στην αγορά της Βρετανίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News, η CYBG δεν έχει ακόμα προσεγγίσει επισήμως την RBS για την υποβολή προσφοράς εξαγοράς της W&G, όμως έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλο εξαγοράς την Morgan Stanley.
Η τράπεζα W&G στην πράξη αποτελεί το εμπορικό σήμα υπό το οποίο η RBS αναγκάστηκε από την Κομισιόν να συγκεντρώσει 307 υποκαταστήματα δικά της σε Αγγλία και Ουαλία, αλλά και της NatWest στη Σκωτία, με στόχο την αποκατάσταση του ανταγωνισμού.
Η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε την απάντησή της στη διάσωση της RBS από τη βρετανική κυβέρνηση - που ανέλαβε τον έλεγχο του 84% του μετοχικού της κεφαλαίου - η οποία θεωρήθηκε κρατική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Η W&G θα πρέπει να πωληθεί μέχρι το τέλος του 2017 στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η RBS, οι οποίες δεν αναμένεται να αλλάξουν λόγω του Brexit, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε. για το είδος του μεταξύ τους «διαζυγίου» δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Η RBS φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της W&G στο χρηματιστήριο ως ανεξάρτητο χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα λιανικής τραπεζικής.
Η μεγάλη βρετανική τράπεζα εμφανίζεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση της W&G κυρίως λόγω της αδυναμίας ανάπτυξης ενός έγκυρου και αξιόπιστου συστήματος πληροφορικής σε αυτήν, για το οποίο έχει ήδη δαπανήσει 1 δισ. στερλίνες (1,18 δισ. ευρώ).
Στην «προίκα» της W&G η RBS θα περιλάβει περίπου 250 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, 1.200 μεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 1,8 εκατ. πελάτες ιδιωτικής τραπεζικής.
Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην προετοιμασία πώλησης, αλλά και στην εξεύρεση κατάλληλου επενδυτή για την W&G, η RBS ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016 ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απλά να πωλήσει τα αντίστοιχα υποκαταστήματα με τους πελάτες τους σε κάποιον ανταγωνιστή της, ιδίως λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων στο οποίο εισέρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο για πολλά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης