Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και 22 χρόνια κατέγραψε το κόμμα που ίδρυσε ο Mandela στη Ν. Αφρική

tags :
Sky News: Τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και 22 χρόνια κατέγραψε το κόμμα που ίδρυσε ο Mandela στη Ν. Αφρική
Το ANC συγκέντρωσε το 56% των ψήφων, που συνιστά το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του
Το κυβερνών κόμμα της Ν. Αφρικής ΑNC υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα του από τη μέρα που ξαναπήρε την εξουσία πριν από 22 χρόνια, γράφει το Sky News.
Συγκεκριμένα έχασε τις εκλογές στην περιοχή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Πραιτώρια από το Κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA), το οποίο δεν έχει, όμως, την απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να κάνει συνασπισμό για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιοχής.
Το κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) έχασε τη συμβολική, λόγω του Nelson Mandela, περιοχή Bay, που περιλαμβάνει το Πορτ Ελίζαμπεθ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το DA θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Το DA που είναι κόμμα λευκών φιλελεύθερων ενάντια στο απαρτχάιντ, έχει πλέον έναν μαύρο ηγέτη τον 36χρονο Mmusi Maimane.
Το DA υποστηρίζει ότι είναι το πιο δυναμικό κόμμα και το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας στη Ν. Αφρική.
Η ήττα στη Nelson Mandela Bay ήταν η πρώτη για το κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) σε δήμο που οι μαύροι είναι πλειοψηφία, αν και τα προγνωστικά ανέφεραν εξαρχής ότι οι ψηφοφόροι θα του γυρίσουν την πλάτη.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα το Σάββατο 6/8 και εκτιμάται ότι το ANC θα νικήσει με μικρή διαφορά στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Για μία ολόκληρη γενιά το κόμμα που ίδρυσε ο Nelson Mandela είχε τεράστια υποστήριξη χάρη στον επιτυχημένο αγώνα του κατά του απαρτχάιντ.
Αλλά χτυπήθηκε από σκάνδαλα διαφθοράς που στροβιλίζονται γύρω από τον νυν 74χρονο πρόεδρο Jacob Zuma και μία στάσιμη οικονομία, η οποία έχει απογοητεύσει τη μεσαία τάξη της χώρας.
Το ΑΝC ανακοίνωσε ότι θα αντιδράσει και θα ανακάμψει εκεί που έχασε την υποστήριξη που είχε.
Το DA ήδη ελέγχει το Κέιπ Τάουν, τη μοναδική πόλη, όπου οι μαύροι δεν είναι πλειοψηφία και παλεύει σκληρά για να κερδίσει υποστηρικτές και σε άλλες περιοχές.
Το ANC κερδίζει μέχρι στιγμής το 56% των ψήφων σε όλη τη χώρα, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του, ενώ το DA παίρνει το 26%.
Τα αποτελέσματα μπορεί να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο Zuma για να αποχωρήσει πριν το τέλος της θητείας του το 2019, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης