Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πρόταση για 10μελές συμβούλιο που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Υεμένης

Reuters: Πρόταση για 10μελές συμβούλιο που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Υεμένης
O απεσταλμένος του ΟΗΕ απέρριψε την πρόταση των Houthis και το Συμβούλιο Ασφαλείας τους ζητάει να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα Σαναά
Τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κινήματα της Υεμένης ανακοίνωσαν το Σάββατο (6/8) ένα 10μελές κυβερνητικό συμβούλιο για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τη στιγμή που οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πλησίαζαν στο τέλος τους χωρίς κάποια συμφωνία, όπως μεταδίδει το Reuters.
H ανακοίνωση ήρθε ενώ οι υποστηρικτές του διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου Abd Rabbu Mansour Hadi που στηρίζεται από τον σαουδαραβικό συνασπισμό, εξαπέλυσαν επίθεση για να καταλάβουν την πρωτεύουσα Σαναά από τους συμμάχους του Ιράν Houthis.
Το ένοπλο κίνημα των Houthis και το κόμμα του πρώην προέδρου της Υεμένης Ali Abdulah Saleh (GPC) έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, ενώ οι δυνάμεις του Hadi κατέχουν το υπόλοιπο.
Οι εχθροπραξίες που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 6.400 ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί είναι άμαχοι, έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής.
Η Al Qaeda και το Ισλαμικό Κράτος προσπαθούν να μπουν στον πόλεμο για να δημιουργήσουν ρίζες και να στρατολογήσουν πιστούς στη χώρα, που ελέγχει τις κύριες ακτοπλοϊκές γραμμές προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Σε μία σύντομη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρωτεύουσα Σαναά το πρακτορείο Saba news που είναι των Houthis ανακοίνωσε τα ονόματα των δέκα αξιωματούχων που θα απαρτίζουν το πολιτικό συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα.
Και τα δύο κόμματα θα εκπροσωπούνται εναλλάξ στη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου, οι οποίοι θα προέρχονται από το 10μελές συμβούλιο.
Οι Houthis και το GPC είχαν εστιάσει πρόσφατα στην ανάγκη όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση της Υεμένης και ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Σαουδικής Αραβίας.
Αλλά επέμειναν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κουβέιτ.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Ismail Ould Cheikh Ahmed απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι παραβιάζει τις συνθήκες του ΟΗΕ για το πώς θα πρέπει να επιλύονται οι διενέξεις και προειδοποίησε τα κόμματα να μην κάνουν μονομερείς ενέργειες.
Οι συνομιλίες του Κουβέιτ θα ολοκληρωθούν αργότερα το Σάββατο 6/8.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι προσπαθεί να διατηρήσει μία εύθραυστη εκεχειρία που είναι σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2016 και θέλει να δεσμευτούν όλα τα μέρη για συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο άμεσο μέλλον.
Οι συνομιλίες βασίζονται σε ένα σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με το οποίο οι Houthis θα πρέπει να αποχωρήσουν από περιοχές που κατέχουν από το 2014 και να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ασκεί τα καθήκοντά της από τη Σαναά.
Οι Houthis υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αποχώρηση θα πρέπει να είναι μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας για μία εξωτερική κυβέρνηση που θα αναλάβει τη χώρα.
Αλλά καθώς οι συνομιλίες πλησίασαν προς το τέλος τους, οι υποστηρικτές του Hadi εξαπέλυσαν επίθεση για να καταλάβουν τη Σαναά και να εκτοπίσουν τους Houthis από άλλα μέρη της χώρας.
Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για σκληρές συγκρούσεις στη Nemeh, ανατολικά της Σαναά και στη βόρεια επαρχία al-Jouf που είναι κοντά στο προπύργιο των Houthis, Saada.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης