Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Παραλίγο θερμό επεισόδιο Κίνας - Ιαπωνίας με μήλον της έριδος νησάκια στη Νότια Σινική Θάλασσα

Reuters: Παραλίγο θερμό επεισόδιο Κίνας - Ιαπωνίας με μήλον της έριδος νησάκια στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κινέζικα πλοιάρια της ακτοφυλακής και αλιευτικά προσέγγισαν τα νησιά που η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι της ανήκουν και έκανε επίσημη διαμαρτυρία
Νέα διαμαρτυρία προς το Πεκίνο έκανε το Σάββατο 6/8 η Ιαπωνία, επειδή σκάφη της κινέζικης ακτοφυλακής και περίπου 230 αλιευτικά έπλευσαν κοντά σε κάτι διαφιλονικούμενες νησίδες, που το Τόκυο θεωρεί ότι βρίσκονται στα χωρικά του ύδατα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αυτό το τελευταίο περιστατικό έρχεται μόλις έναν μήνα μετά την απόρριψη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των κινέζικων αξιώσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα, εναντίον των οποίων είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη οι Φιλιππίνες.
Τρία από τα έξι κινέζικα πλοία της ακτοφυλακής έφεραν οπλισμό σύμφωνα με τους Ιάπωνες, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι μαζί με τα αλιευτικά πλησίασαν τις νησίδες που βρίσκονται στα χωρικά ύδατα του Τόκυο.
Το Πεκίνο διεκδικεί τα ακατοίκητα νησάκια που βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, η οποία ελέγχεται από το Τόκυο και συχνά στέλνει πλοία της κινέζικης ακτοφυλακής στην περιοχή.
Από το γραφείο του ιαπωνικού υπουργείου εξωτερικών εκδόθηκε το Σάββατο 6/8 μία διαμαρτυρία προς την κινέζικη πρεσβεία στο Τόκυο ζητώντας να φύγουν αμέσως τα πλοία της κινέζικης ακτοφυλακής και να καταδικαστεί η πράξη τους ως μονομερής ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση.
Η εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου εξωτερικών Ηua Chunying ανέφερε, ωστόσο, από την πλευρά της ότι η Κίνα έχει αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στα νησιά και στα γειτονικά ύδατα.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Κίνα υιοθετεί μέτρα για να διαχειριστεί την κατάσταση και κάλεσε την Ιαπωνία να κάνει εποικοδομητικές προσπάθειες για τη σταθερότητα.
Και όχι να προβαίνει σε ενέργειες που μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση.
Την Παρασκευή 5/8 η Κίνα κατηγόρησε τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τomomi Inada για παραποίηση της ιστορίας, αφού εκείνη αρνήθηκε να πει αν τα ιαπωνικά στρατεύματα προχώρησαν σε σφαγές Κινέζων πολιτών στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι δεσμοί ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία πλήττονται από εδαφικές διαμάχες, την κληρονομιά του πολέμου, όταν η Ιαπωνία κατείχε τμήματα της Κίνας και την περιφερειακή αντιπαλότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης