Τελευταία Νέα
Διεθνή

Joseph Stiglitz: Το ευρώ έχει λίγους φίλους - Δέχεται επίθεση από εθνικιστές και διεθνιστές

tags :
Joseph Stiglitz: Το ευρώ έχει λίγους φίλους - Δέχεται επίθεση από εθνικιστές και διεθνιστές
Ο Stiglitz διαμαρτύρεται για το παράλογο των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Το ευρώ έχει λίγους φίλους. 
Δέχεται επίθεση τόσο από εθνικιστές όσο και διεθνιστές, αυτές οι αντικρουόμενες ιδεολογικές τάσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης ήταν λανθασμένη από τη στιγμή της γέννησής της το 1999 αναφέρει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Joseph Stiglitz σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για το ευρώ, όπως αναφέρουν οι FT.
O Joseph Stiglitz αναφέρει ότι το ευρώ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε βάθος
Αλλά το καλύτερο και πιο πρωτότυπο μέρος της ανάλυσης του Stiglitz είναι τα σημεία όπου μεθοδικά οι ηγέτες της ευρωζώνης επέλεξαν να ακολουθήσουν λάθος πολιτικές. Ο Stiglitz εστιάζεται στην νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις μακροοικονομικές πολιτικές που επιβάλλονται από την τρόικα των επίσημων πιστωτών για τις χώρες της κρίσης και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της τρόικας. 
Αυτή η αμείλικτη αντίληψη της Τρόικας προκάλεσε την ύφεση.
Ο Stiglitz στο βιβλίο του παρουσιάζει εποικοδομητικές προτάσεις, δείχνει ότι σέβεται τις βασικές αρχές της οικονομίας.
Ορθώς υποστηρίζει τις σημαντικές απομειώσεις του χρέους και ορθώς υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο φιλική προς την ανάπτυξη με την επιλογή φορολογικών αυξήσεων και των περικοπών των δαπανών με πιο ευνοϊκές επιπτώσεις στη ζήτηση.
Αναφερόμενος στην ΕΚΤ και στην θέση ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό αναφέρει τα εξής 
"Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ έχει λάβει μια εντολή και αυτή η εντολή όχι μόνο επιτρέπει, αλλά απαιτεί να υποστηρίξει μια σειρά από οικονομικούς στόχους, εφόσον δεν απειλούν τη σταθερότητα των τιμών.
Η δομή και οι κανόνες του ευρώ δεν αποκλείουν στην ΕΚΤ από την παροχή μιας καλύτερης νομισματικής πολιτικής.
Ποσοτική χαλάρωση, αρνητικά επιτόκια και «ό, τι χρειάζεται" ήταν νομικώς εφιτκά και υπό την προεδρία του Jean-Claude Trichet μέχρι το 2011, αλλά Draghi επέλεξε να να τα υιοθετήσει ενώ ο Trichet δεν το έκανε.
Η πίεση στις εκλεγμένες κυβερνήσεις στην Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία πάνω στα φορολογικά και διαρθρωτικά ζητήματα και η έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες το 2015 θα μπορούσε κανείς να πει ότι παραβίασε την εντολή η ΕΚΤ. 
Θρηνώντας την τραγωδία στην Ελλάδα, δεν αναφέρει ότι η χώρα άρχισε σύντομα να ανακάμπτει και ότι το ξένο κεφάλαιο επέστρεψε το 2014 μέσω των τραπεζών. 
Ο Stiglitz διαμαρτύρεται για το παράλογο των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Χωρίς το ευρώ η Ιρλανδία θα φαινόταν σαν την Ισλανδία και η Γερμανία, όπως η Ελβετία (του οποίου η ευέλικτη συναλλαγματική πολιτική δεν εμπόδισε τα πλεονάσματα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης