Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες απώλειες 17% στην τιμή του χαλκού - στα 4 χιλ. δολ. - προβλέπει η Goldman Sachs στο επόμενο 12μηνο

Μεγάλες απώλειες 17% στην τιμή του χαλκού - στα 4 χιλ. δολ. - προβλέπει η Goldman Sachs στο επόμενο 12μηνο
Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην υπερπροσφορά χαλκού μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα προέλθει από τα ορυχεία του Grasberg στην Ινδονησία, Escondida στη Χιλή και Sentinel στη Ζάμπια
Δύσκολες ημέρες περιμένουν την παγκόσμια αγορά χαλκού, στην οποία αναμένεται μεγάλη πτώση τιμών κατά 17% - μέχρι τα 4 χιλ. δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο - στο επόμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τραπέζης Goldman Sachs την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016.
Η δυσοίωνη αυτή προοπτική για τις εταιρείες εξόρυξης χαλκού και τις χώρες εξαγωγής του οφείλεται στην αυξανόμενη παραγωγή του μετάλλου, η οποία θα οδηγήσει την προσφορά να ξεπερνάει τη ζήτηση για όλα τα έτη μέχρι το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Barclays τον περασμένο μήνα.
Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η τιμή του χαλκού έχει καταγράψει πολύ μικρή άνοδο 2,1% εντός του 2016 σε σύγκριση με τις τιμές π.χ. του ψευδαργύρου (41%) και του νικελίου (+20%), μέταλλα των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν λόγω προβλέψεων για ελλείψεις στην προσφορά τους.
Αντιθέτως, η εξόρυξη χαλκού σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2016 και αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει η Goldman Sachs.
Συγκεκριμένα, η επενδυτική τράπεζα παρακολουθεί την παραγωγή 20 κολοσσιαίων εξορυκτικών εταιρειών χαλκού που παράγουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.
Στο πρώτο εξάμηνο 2016, οι 20 αυτές εταιρείες αύξησαν την παραγωγή τους κατά 5% σε 12μηνη βάση, αύξηση η οποία αναμένεται να ανέλθει μέχρι 15% στα ερχόμενα τρίμηνα.
Για τον λόγο αυτόν, η τιμή του χαλκού εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα 4,5 χιλ. δολάρια ανά τόνο σε τρεις μήνες και σε 4,2 χιλ. δολάρια ανά τόνο σε έξι μήνες, από τα 4.803,50 δολάρια στα οποία διαπραγματεύεται σήμερα το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2016 στο χρηματιστήριο μετάλλων LME του Λονδίνου.
Για την Goldman Sachs, η μεγαλύτερη συνεισφορά στην υπερπροσφορά χαλκού μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα προέλθει από τα ορυχεία του Grasberg στην Ινδονησία, Escondida στη Χιλή και Sentinel στη Ζάμπια, ενώ στο πρόβλημα αναμένεται να συνεισφέρουν και τα ορυχεία Cerro Verde και Las Bambas στο Περού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης