Τελευταία Νέα
Διεθνή

Galbraith: Το σχέδιο μου για την Ελλάδα δεν συνιστούσε «νομισματικό και στρατιωτικό πραξικόπημα»

Galbraith: Το σχέδιο μου για την Ελλάδα δεν συνιστούσε «νομισματικό και στρατιωτικό πραξικόπημα»
Με επιστολή στην εφημερίδα Καθημερινή ο James Galbraith επαναλαμβάνει ότι το Plan Χ προετοιμάστηκε έπειτα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα
Συνέχεια στις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με τον ρόλο κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις πέρυσι (2015) το καλοκαίρι, για τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και το περίφημο Plan X δίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη (πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών), James Galbraith.
Ειδικότερα, ο Galbraith με επιστολή του στην εφημερίδα Καθημερινή απαντά στους 23 Έλληνες με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες που πρόσφατα στηλίτευσαν τον ρόλο του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων καλώντας τους να… διαβάσουν το βιβλίο του.

Οι… ψευδείς ισχυρισμοί

Στη επιστολή του, ο κ. Galbraith στέκεται στο γεγονός ότι οι επικριτές του διατείνονται ότι ενημερώθηκαν για τα πεπραγμένα του ως επικεφαλής της ομάδας σύνταξης του Plan X από συνεντεύξεις του στον ελληνικό Τύπο και αποσπάσματα της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου.
Διερωτάται γιατί, ως γνώστες της αγγλικής γλώσσας, δεν διάβασαν απευθείας το πρωτότυπο: «Αν το είχαν κάνει, θα είχαν καταλάβει ότι οι ισχυρισμοί τους είναι ψευδείς».
Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός χαρακτηρίζει το Plan Χ «προκαταρκτικό», παραδεχόμενος ότι «το έργο μιας τόσο μικρής ομάδας δεν μπορεί να προετοιμάσει πλήρως ένα τόσο δραματικό γεγονός».
Επαναλαμβάνει ότι η ενεργοποίησή του ήταν συνάρτηση της πραγματοποίησης των απειλών των Ευρωπαίων για διακοπή της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.
«Αυτό θα είχε δώσει το έναυσμα για την αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενάντια στη θέληση [η φράση αυτή είναι γραμμένη με πλάγιους χαρακτήρες] της κυβέρνησης» σημειώνει.
«Στην απειλή αυτή είχε προβεί ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem από τα τέλη Ιανουαρίου» προσθέτει, μνημονεύοντας και τις εισηγήσεις του Wolfgang Schaeuble να πάρει η Ελλάδα «διακοπές από το ευρώ».

Περί πραξικοπήματος

Παράλληλα, ο κ. Galbraith χαρακτηρίζει, επίσης, ανακριβή τον ισχυρισμό των «23» ότι το σχέδιό του συνιστούσε «νομισματικό και στρατιωτικό πραξικόπημα» και ότι «θα συμπεριελάμβανε την επιστράτευση των ενόπλων δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών».
«Δεν εισηγηθήκαμε τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων με παράτυπο τρόπο ή εκτός των ορίων του Συντάγματος.
Η μόνη χρήση της λέξης “επιστράτευση” στο βιβλίο μου αναφέρεται στη δημόσια διοίκηση».

Το σχέδιο Plan X

Επιπλέον, διαψεύδει την κατηγορία των συντακτών της επιστολής ότι το Σχέδιο Χ περιελάμβανε σύσταση για τη σύλληψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το υπόμνημα για το Σχέδιο Χ, όπως επαναλαμβάνει στην επιστολή του ο κ. Galbraith, «προετοιμάστηκε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού» και η ομάδα του «ποτέ δεν επιχειρηματολόγησε υπέρ της εξόδου ή οποιασδήποτε άλλης επιλογής πολιτικής.
H δουλειά [που είχε αναλάβει η ομάδα] ήταν αυστηρά η μελέτη των επιχειρησιακών θεμάτων που θα προέκυπταν αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να εκδώσει εναλλακτικά εργαλεία ρευστότητας ή να φύγει από το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης