Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Σε «αρνητική» από «σταθερή» υποβάθμισε την προοπτική του τραπεζικού συστήματος της Νορβηγίας

Moody's: Σε «αρνητική» από «σταθερή» υποβάθμισε την προοπτική του τραπεζικού συστήματος της Νορβηγίας
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νορβηγικών τραπεζών θα διπλασιαστούν το 2017 σε 2%, από 1% το 2015 (επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου)
Σε «αρνητική» από «σταθερή» υποβάθμισε την προοπτική επαναξιολόγησης του τραπεζικού συστήματος της Νορβηγίας ο διεθνής οίκος Moody's την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016, κυρίως λόγω των αποκλιμακούμενων πετρελαϊκών επενδύσεων στη χώρα και των επίμονα χαμηλών τιμών του «μαύρου χρυσού».
Όπως εξηγεί ο Moody's, οι μειούμενες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας και οι δευτερογενείς επιδράσεις στη νορβηγική οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν σε ήπιο εκφυλισμό της ποιότητας του τραπεζικού ενεργητικού της χώρας, σε σύγκριση με το «πολύ ισχυρό» τρέχον επίπεδό του.
Σύμφωνα με προβλέψεις του διεθνούς οίκου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νορβηγικών τραπεζών θα διπλασιαστούν το 2017 σε 2%, από 1% το 2015 (επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου).
Στο περασμένο έτος, η οικονομική ανάπτυξη της Νορβηγίας υποχώρησε σε 1% - από 2,3% το 2014 - γεγονός που αποδόθηκε στην υποχώρηση κατά 15% των πετρελαϊκών επενδύσεων (σε ετησιοποιημένο επίπεδο), λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.
Όπως εκτιμά ο Moody's, το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι νορβηγικές τράπεζες έχει εξασθενήσει, ασκώντας πιέσεις στην κερδοφορία τους, η οποία αναμένεται να πληγεί περαιτέρω από τις ανάγκες αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, λόγω των εκτιμήσεων για άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης