Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουτιά της στερλίνας, μετά την επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την BoE

Βουτιά της στερλίνας, μετά την επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την BoE
Με τις αποφάσεις της η ΒοΕ κατέστησε σαφές ότι αναμένει να είναι σε κατάσταση χαλάρωσης για αρκετό διάστημα
Η στερλίνα καταγράφει σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου τις μεγαλύτερες απώλειές της, έπειτα από τη βουτιά που ακολούθησε τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, τη στιγμή που άλλα σημαντικά νομίσματα, στενά συνδεδεμένα με την παγκόσμια ανάπτυξη, βρέθηκαν να καταγράφουν κέρδη, μετά από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να λάβει μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, στο 0,25% από 0,5% προηγουμένως, η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε δύο νέα προγράμματα, ένα για αγορές 10 δισ. στερλίνες για εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας και ένα άλλο, που η αξία του ίσως να ανέρχεται ακόμη και σε 100 δισ. στερλίνες, για να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν ακόμη και μετά τη μείωση των επιτοκίων.
Η στερλίνα βυθίστηκε κατά 1,5% έναντι του δολαρίου, μόλις μισή ώρα μετά την απόφαση και ενώ ο Διοικητής της BoE, Mark Carney, ξεκινούσε την ομιλία του.
Η ολλανδική τράπεζα ING χαρακτήρισε τη δέσμη μέτρων ως «βαριοπούλα».
«Η Τράπεζα της Αγγλίας ξεπέρασε κατά πολύ στη σημερινή συνάντηση τις προσδοκίες της αγοράς, αντίθετα με την πρόσφατη τάση απογοήτευσης από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Nick Gartside, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της JP Morgan Asset Management στο Λονδίνο.
Πριν από την απόφαση, οι έμποροι συναλλάγματος ανησυχούσαν ότι όσοι στοιχηματίζουν εναντίον της στερλίνας ήταν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο η Τράπεζα να προχωρήσει μόνο σε μια μείωση των επιτοκίων.
«Με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά τους επόμενους 6 μήνες και το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων κατά τους επόμενους 18 μήνες, η BoE δηλώνει ότι αναμένει να είναι σε κατάσταση χαλάρωσης για αρκετό διάστημα», δήλωσε ο Mike Amey, επικεφαλής της Pimco για τα χαρτοφυλάκια σε στερλίνα.
Μετά την απόφαση, η λίρα βρέθηκε να υποχωρεί κατά 1,4%, στο 1,3136 δολ, ενώ απώλειες της τάξης του 1,1% καταγράφει και έναντι του ευρώ, στις 84,59 πέννες ανά ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης