Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Μείωση των επιτοκίων στο 0,25% - Επεκτείνει το QE κατά 60 δισ. - Αγορά εταιρικών ομολόγων 10 δισ.

tags :
Bank of England: Μείωση των επιτοκίων στο 0,25% - Επεκτείνει το QE κατά 60 δισ. - Αγορά εταιρικών ομολόγων 10 δισ.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση του επιτοκίου από τον Μάρτιο του 2009, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% προχώρησε η Bank of England, από 0,50% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών.
O διοικητής της ΒοΕ, Mark Carney άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας μείωσης στα επιτόκια, εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

Πρόκειται για την πρώτη μείωση του επιτοκίου από τον Μάρτιο του 2009, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε επίσης την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) κατά 60 δισ. στερλίνες, στα 435 δισ. στερλίνες,   καθώς και την αγορά εταιρικών ομολόγων, ύψους 10 δισ. στερλινών. 
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει και τα 100 δισ. στερλίνες, με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί ο τραπεζικό δανεισμός μετά τη μείωση των επιτοκίων.
Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη. 
Στον απόηχο της ανακοίνωσης η στερλίνα υποχωρεί στα 1,3231 δολ.




Όπως αναφέρει η BoE στην ανακοίνωσή της, οι πρόσφατες έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία, καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι περιορισμένη στο β΄εξάμηνο του 2016.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της BoE, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζημιά του Brexit στη βρετανική οικονομία.

Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας 

Η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2017 στο 0,8% από 2,3% προηγουμένως. 
Εκτιμά ωστόσο ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβάθμιση εκτιμήσεων των τελευταίων 20 ετών. 



Η κεντρική τράπεζα επίσης αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της στερλίνας, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2018 και το 2019.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε ότι το κόστος του να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% στο άμεσο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη.

Carney (BoE): Έτοιμη η Bank of England να κάνει ότι χρειαστεί - Δεν είμαι λάτρης των αρνητικών επιτοκίων

H Bank of England είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ανακοίνωση των μέτρων.
O Carney αναγνώρισε ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν μπορεί αν επισκιάσει εντελώς το σοκ του Brexit, ωστόσο εάν χρειαστεί η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, τόνισε ότι δεν είναι λάτρης, καθώς υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές.
Οι περαιτέρω αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική και ενδεχόμενη νέα μείωση στα επιτόκια, θα ληφθούν με βάση και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr


Στις σημερινές αποφάσεις της Bank of England στρέφεται το ενδιαφέρον αγορών και επενδυτών, καθώς αναμένεται η απάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας στο Brexit.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η BoE θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25%.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2009, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας μείωση το επιτόκιο στο 0,50% και ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE).
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανή και μία αύξηση του QE.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, οι σημερινές αποφάσεις θα αποτελέσουν το ....bailout της Βρετανίας, καθώς o κεντρικός τραπεζίτης Mark Carney αναζητά τρόπους να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα.
«Η BoE αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ως απάντηση στο Brexit», σχολιάζει ο οικονομολόγος της GAM, Larry Hatheway, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, λόγω της επιδείνωσης του outlook για την οικονομία.

BK Αsset Management

Σύμφωνα με την BK Asset Management, η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων και πλέον οι επενδυτές αναμένουν αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα κάνει το κάτι παραπάνω.
Ένα πιθανό σενάριο είναι η μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, σε μηδενικά επίπεδα, σε συνδυασμό με μια ανανέωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Δεν λείπουν οι οικονομολόγοι που εκτιμούν ωστόσο ότι η ανανέωση του QE δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά σε επόμενη συνεδρίαση.
Πάντως η BK Asset Management εκτιμά επί του παρόντος, μία μείωση του επιτοκίου στο 0,25% και ένα «σήμα» για περαιτέρω χαλάρωση από Σεπτέμβριο, είναι αρκετά.

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs εκτιμά επίσης ότι η BoE θα προχωρήσει στη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της επικράτησης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Η Bank of England εκτιμάται ότι θα μειώσει το επιτόκιο στο 0,25% σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, από το 0,50%.
Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 100 δισ. στερλινών.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Goldman Sachs αναμένει αποδυνάμωση της στερλίνας, με την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας, στα 0,90, 0,86 και 0,80 σε ορίζοντα 3,6 και 12 μηνών αντιστοίχως.
Πρόσφατα, ο διοικητής της BoE, Mark Carney, χαρακτήρισε «υπερβολική με όλη την έννοια της λέξης», την κριτική που δέχθηκε η ΒοΕ κατά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Μιλώντας στους βουλευτές, ο Carney επεσήμανε ότι δεν είχε αποφασίσει εκ των προτέρων ποια πολιτική θα χαράξει η Τράπεζα σχετικά με το δημοψήφισμα, όπου τελικά υπερίσχυσε το «leave».
Ο ίδιος υπερασπίστηκε παλιότερη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να υπερτονίσει τους οικονομικούς κινδύνους που ενείχε η ψήφος για το Brexit.
Υπενθυμίζεται ότι η BoE είχε πει πριν το δημοψήφισμα ότι η ψηφοφορία για τo Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά επιβράδυνση της οικονομίας, εξοργίζοντας τους υποστηρικτές του Leave.
Παράλληλα, ο Carney επεσήμανε ότι η BoE θα μπορούσε να λάβει επιπλέον μέτρα για την τόνωση της βρετανικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Carney μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα δήλωσε ότι ανέμενε ότι η Τράπεζα θα διοχέτευε περισσότερη στήριξη στην οικονομία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης