Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Άγκυρα ο Kerry (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) στα τέλη Αυγούστου – Crash test για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

tags :
Στην Άγκυρα ο Kerry (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) στα τέλη Αυγούστου – Crash test για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας
Τεταμένες οι σχέσεις τους ύστερα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου
Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στα τέλη Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.
Η επίσκεψη εκτιμάται πως θα είναι καθοριστική για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είναι σε κρίση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία έχει αποστείλει δύο επίσημα αιτήματα στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την έκδοση του Fetullah Gulen, (ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ), τον οποίο το καθεστώς Erdogan θεωρεί πως είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ να έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim είχε αναφέρει δημόσια ότι η Τουρκία θεωρεί εχθρική οποιαδήποτε χώρα στέκεται στο πλευρό του Gullen, ενώ η Άγκυρα είχε αφήσει υπονοούμενα περί εμπλοκής ακόμα και των ΗΠΑ στο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Τις αιτιάσεις αυτές δεν τις είχε αφήσει αναπάντητες η αμερικανική πλευρά με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, John Kerry να επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη, προειδοποιώντας παράλληλα την Άγκυρα ότι τέτοιου είδους δηλώσεις ζημιώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα ο Kerry σχολιάζοντας τις εκκαθαρίσεις του Erdogan είχε ζητήσει από την Τουρκία να μην προχωρήσει πέρα από ότι προβλέπει το γράμμα του νόμου και να τηρήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες όσον αφορά τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης