Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBA: Να μην εξαιρεθούν οι μικρές τράπεζες της Ευρώπης από την τήρηση ελάχιστου δείκτη μόχλευσης 3%

EBA: Να μην εξαιρεθούν οι μικρές τράπεζες της Ευρώπης από την τήρηση ελάχιστου δείκτη μόχλευσης 3%
Ο προσδιορισμός του ελάχιστου δείκτη μόχλευσης είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη λειτουργία και κερδοφορία των τραπεζών
Δεν υπάρχουν επιχειρήματα για την εξαίρεση των μικρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών από την τήρηση των νέων κανόνων που επιβάλλουν δείκτη ελάχιστης μόχλευσης (λόγος ιδίων κεφαλαίων προς ενεργητικό) από το 2018.
Το τραπεζικό μέγεθος δεν φαίνεται να συνιστά βάση εξαίρεσης από τους νέους κανόνες, οι οποίοι θα έχουν περιορισμένη επίδραση στην ικανότητα των τραπεζών να προσφέρουν δάνεια.
Αυτά επισημαίνει σε έκθεσή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), που αποτελεί τον πανευρωπαϊκό ανεξάρτητο φορέα επιτήρησης και εποπτείας της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε..
Σύμφωνα με την EBA, ο ελάχιστος δείκτης μόχλευσης πρέπει να διαμορφωθεί σε 3% για όλες τις τράπεζες στην Ε.Ε., ενώ για τις μεγαλύτερες εξ αυτών - «συστημικά σημαντικές σε παγκόσμιο επίπεδο» - ο ελάχιστος δείκτης μόχλευσης θα πρέπει να οριστεί σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.
Ο προσδιορισμός του συγκεκριμένου δείκτη είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη λειτουργία και κερδοφορία των τραπεζών, καθώς θα καθορίζει το μέγιστο ενεργητικό που θα μπορεί να δημιουργήσει - μέσω δανείων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις - μια τράπεζα, με βάση τα ίδια κεφάλαιά της.
Στην πραγματικότητα, η EBA επιβεβαίωσε με την έκθεσή της τον ελάχιστο δείκτη μόχλευσης 3% που έχει ήδη συστήσει η Επιτροπή Βασιλείας, στο πλαίσιο πιθανής τροποποίησης της ευρωπαϊκής τραπεζικής νομοθεσίας περί της εποπτείας των χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης