Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euronews: Η Αίγυπτος θα συνάψει 3ετές δάνειο 11 δισ. ευρώ με το ΔΝΤ για να σταθεροποιήσει την οικονομία

Euronews: Η Αίγυπτος θα συνάψει 3ετές δάνειο 11 δισ. ευρώ με το ΔΝΤ για να σταθεροποιήσει την οικονομία
Η αιγυπτιακή οικονομία μαστίζεται μεταξύ άλλων από τη διολίσθηση του νομίσματός της χώρας (λίρα) έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων
Τριετές δάνειο 12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (10,7 δισ. ευρώ) ετοιμάζεται να λάβει η Αίγυπτος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την οικονομική της σταθεροποίηση, σε αντάλλαγμα με οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό αναφέρει το ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euronews, σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία των δύο πλευρών φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Η Αίγυπτος επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στην οικονομία της, η οποία έχει πληγεί από την πολιτική αστάθεια που χαρακτήρισε την τελευταία πενταετία, μετά την κοινωνική αναταραχή που έβαλε τέλος στην απόλυτη κυριαρχία του Hosni Mubarak επί 30 χρόνια στην αιγυπτιακή πολιτική σκηνή.
Η αιγυπτιακή οικονομία μαστίζεται μεταξύ άλλων από τη διολίσθηση του νομίσματός της χώρας (λίρα) έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την αξιόλογη μείωση των δολαριακών της αποθεμάτων έχει οδηγήσει σε ευρείες ανατιμήσεις ειδών εισαγωγής όπως τα καύσιμα, τα φάρμακα, τα βασικά αγαθά και οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την τροφοδοσία των εργοστασίων της, γεγονός που έχει προκαλέσει και αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Τα πράγματα δυσκολεύει η απουσία αιγυπτιακής νομοθεσίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Όπως αναφέρει το Euronews, τα μετρητά του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με κεφάλαια που έχουν υποσχεθεί η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα μπορούσαν να «αγοράσουν χρόνο» στην Αίγυπτο για την πραγματοποίηση «μεταρρυθμίσεων» όπως η περαιτέρω απομείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού για την επιβίωσή του, η μείωση του υπέρογκου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και η εισαγωγή φόρου επί των πωλήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης