Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις RBS - Santander για την εξαγορά του τραπεζικού σχήματος Williams and Glyn

BBC: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις RBS - Santander για την εξαγορά του τραπεζικού σχήματος Williams and Glyn
Η W&G θα πρέπει να πωληθεί μέχρι το τέλος του 2017 στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η RBS για την αποκατάσταση του τραπεζικού ανταγωνισμού στη Βρετανία
Την πρόταση του βρετανικού βραχίονα του ισπανικού τραπεζικού ομίλου Santander - με φυσική παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο - για την εξαγορά του τραπεζικού σχήματος Williams and Glyn (W&G) συνεχίζει να εξετάζει με ενδιαφέρον η Royal Bank of Scotland (RBS), σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού κρατικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC.
Η τράπεζα W&G στην πράξη αποτελεί το εμπορικό σήμα υπό το οποίο η RBS αναγκάστηκε από την Κομισιόν να συγκεντρώσει 307 υποκαταστήματα δικά της σε Αγγλία και Ουαλία, αλλά και της NatWest στη Σκωτία, με στόχο την αποκατάσταση του ανταγωνισμού.
Η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε την απάντησή της στη διάσωση της RBS από τη βρετανική κυβέρνηση - που ανέλαβε τον έλεγχο του 84% του μετοχικού της κεφαλαίου - η οποία θεωρήθηκε κρατική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Η W&G θα πρέπει να πωληθεί μέχρι το τέλος του 2017 στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η RBS, οι οποίες δεν αναμένεται να αλλάξουν λόγω του Brexit, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε. για το είδος του μεταξύ τους «διαζυγίου» δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Η RBS φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της W&G στο χρηματιστήριο ως ανεξάρτητο χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα λιανικής τραπεζικής.
Σύμφωνα με το BBC, η RBS αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση της W&G κυρίως λόγω της αδυναμίας ανάπτυξης ενός έγκυρου και αξιόπιστου συστήματος πληροφορικής σε αυτήν, για το οποίο έχει ήδη δαπανήσει 1 δισ. στερλίνες (1,18 δισ. ευρώ).
Παρόμοια προβλήματα είχε αντιμετωπίσει και ο τραπεζικός όμιλος Lloyds, στην προετοιμασία του για το διαχωρισμό και την πώληση μέρους των εργασιών της, που τελικά εξαγόρασε η ισπανική τράπεζα Sabadell και λειτουργεί υπό το σήμα TSB.
Όπως γράφει το BBC, η προσφορά της Santander για την W&G δεν θα υπηρετούσε τον στόχο της δημιουργίας περισσότερου ανταγωνισμού στην βρετανική αγορά λιανικής τραπεζικής, στην οποία η Santander ήδη δραστηριοποιείται με περίπου 1,000 υποκαταστήματα και 50 περιφερειακά κέντρα δανειοδότησης επιχειρήσεων.
Στην «προίκα» της W&G η RBS θα περιλάβει περίπου 250 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, 1.200 μεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 1,8 εκατ. πελάτες ιδιωτικής τραπεζικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης