Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Καμία ελπίδα για ειρήνη στην Υεμένη – Απορρίφθηκε ειρηνευτική πρόταση του ΟΗΕ από τους αντάρτες Houthis

Le Monde: Καμία ελπίδα για ειρήνη στην Υεμένη – Απορρίφθηκε ειρηνευτική πρόταση του ΟΗΕ από τους αντάρτες Houthis
Κυβέρνηση και αντάρτες δέχονται, πάντως, να παραταθούν οι συνομιλίες ως τις 7 Αυγούστου για να βρεθεί λύση
Οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μία κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη και να σταματήσει ο πόλεμος που μαστίζει τη χώρα εδώ και 16 μήνες, δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Le Monde.
Mία πρόταση του ΟΗΕ έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της Υεμένης, αλλά απορρίφθηκε την Κυριακή 31/7 από τους αντάρτες Houthis και τους συμμάχους τους.
Οι συζητήσεις κρατούν από τις 21 Απριλίου στο Κουβέιτ υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ould Cheikh Ahmed.
Η τελευταία του πρόταση έπαιρνε αποστάσεις από την επίλυση 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2015.
Και ήταν μία κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την παράδοση από τους αντάρτες των ζωνών που ελέγχουν από το 2014, δηλαδή, και την πρωτεύουσα Σαναά, μέσα σε 45 μέρες.
Επίσης την επιστροφή των βαρέων όπλων στον στρατό, την λήξη της πολιορκίας των πόλεων και την απελευθέρωση των κρατουμένων.
Σε αυτό το σενάριο ο έλεγχος των θεσμών θα περνούσε και πάλι στην κυβέρνηση του προέδρου Abd Rabdo Mansour Hadi, που είναι αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα, αλλά εξόριστος από τη Σαουδική Αραβία, σύμμαχο της εξουσίας της Υεμένης.
Αυτές οι προϋποθέσεις έγιναν δεκτές από το καθεστώς, αλλά όχι και από τους αντάρτες Houthis και τους συμμάχους τους, τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Ali Abdallah Saleh, που ανατράπηκε το 2012.
Συνεχίζουν να ζητούν την τοποθέτηση ενός αρχηγού κράτους που θα διευθύνει μία υποθετική πολιτική μετάβαση.
Ο πρόεδρος Abd Rabdo Mansour Hadi απαιτεί από την πλευρά του την υπογραφή μίας συμφωνίας ως τις 7 Αυγούστου, παρατείνοντας τις εύθραυστες διαπραγματεύσεις για μία εβδομάδα.
Η αντιπροσωπία των Houthis στο Κουβέιτ δέχτηκε να μείνει για να συνεχιστούν οι συζητήσεις ζητώντας η λύση να είναι καθολική και κανένα θέμα να μην πάει πίσω.
Ο πόλεμος που μαστίζει την Υεμένη για πάνω από έναν χρόνο και στον οποίο εμπλέκονται η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.400 ανθρώπους, ενώ 30 χιλιάδες είναι τραυματίες από την αραβική παρέμβαση το 2015.
Οι μάχες έχουν εκτοπίσει πάνω από 3 εκ. ανθρώπους προκαλώντας μία ανθρωπιστική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης