Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram ψάχνουν στοιχεία για τους δολοφόνους του ιερέα οι γαλλικές αρχές

Guardian: Μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram ψάχνουν στοιχεία για τους δολοφόνους του ιερέα οι γαλλικές αρχές
Ο Kermiche και ο Petitjean συναντήθηκαν για πρώτη φορά τρεις μέρες πριν την επίθεση στην εκκλησία
Η γαλλική αστυνομία που ερευνά τη δολοφονία του ιερέα στη Νορμανδία προσπαθεί να ταυτοποιήσει τα μέλη ενός κλειστού κυκλώματος στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, όπου ένας από τους τρομοκράτες μπορεί να περιέγραφε το σχέδιό του, αναφέρει ο Guardian.
Tη στιγμή που μουσουλμάνοι πιστοί ενώθηκαν με τους χριστιανούς σε λειτουργίες σε όλη τη Γαλλία σε μία ένδειξη σεβασμού στον ιερέα Jacques Hamel που δολοφονήθηκε την Τρίτη 26/7, η αστυνομία προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης.
Οι ντετέκτιβ προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς οι δύο 19χρονοι δολοφόνοι Adel Kermiche και Αbdel Malik Petitjean ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά και αν κάποιος ενδιάμεσος τους σύστησε.
Οι δύο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά τρεις μέρες πριν την επίθεση την Τρίτη, όταν και πήραν έξι ομήρους και έκοψαν τον λαιμό του ιερέα.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, στην οποία ο Kermiche ήταν μέλος ενός κλειστού forum 200 ατόμων.
Το ειδησεογραφικό γαλλικό περιοδικό Express ανέφερε ότι πόσταρε ένα ηχητικό μήνυμα στις 19 Ιουλίου, μία εβδομάδα πριν την επίθεση, στο οποίο έλεγε «παίρνεις ένα μαχαίρι, πας στην εκκλησία, κόβεις δύο ή, τρία κεφάλια και αυτό ήταν».
Την Κυριακή 31/7 ένας ξάδερφος του Petitjean παρουσιάστηκε ενώπιον του αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου με την κατηγορία ότι «ήταν ενήμερος για τις επικείμενες πράξεις βίας του ξαδέρφου του, αλλά δεν ήξερε το ακριβές μέρος και τη μέρα» όπως ανέφερε μία δήλωση της εισαγγελίας του Παρισιού.
Ένας πρόσφυγας από τη Συρία που ανακρινόταν για μία φωτοτυπία του διαβατηρίου του, που βρέθηκε στο σπίτι του Kermiche, αφέθηκε ελεύθερος.
Oι μουσουλμάνοι παραβρέθηκαν στις λειτουργίες της καθολικής εκκλησίας σε όλη τη Γαλλία την Κυριακή 31/7, μετά την προτροπή του Συμβουλίου Μουσουλμάνων της Γαλλίας να δείξουν αλληλεγγύη και συμπόνια.
«Ο θάνατος του πατέρα Hamel μας γεμίζει με ευθύνη και με ιστορικό καθήκον να συνεχίσουμε το έργο του για την ειρήνη» είπε ο Otmane Aissaoui, ιμάμης στο τζαμί Ar – Rahma στη Νίκαια.
Στον καθεδρικό ναό της Ρουέν βρέθηκαν 2.000 άτομα και ο αρχιεπίσκοπος Dominique Lebrun απέδωσε τα εύσημα στην τοπική κοινότητα των μουσουλμάνων και σε τρεις καλόγριες που ήταν στην εκκλησία όταν ο Hamel δολοφονήθηκε.
«Ο κόσμος μας είναι ενωμένος από τη μία άκρη, οι ανισότητες είναι απαράδεκτες και μπροστά στον φρικτό και άδικο θάνατο ενός ιερέα μηνύματα έρχονται από παντού και αυτό δίνει ελπίδα» ήταν τα λόγια του.
Ο Kermiche ήταν στη φυλακή από τις 22 Μαϊου 2015 ως τις 22 Μαρτίου 2016 περιμένοντας τη δίκη του, επειδή προσπάθησε να ταξιδέψει στη Συρία.
Αποφυλακίστηκε στις 22 Μαρτίου με εγγύηση και έφερε ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Το περιοδικό Express έγραψε ότι στα μηνύματά του στο Telegram o Kermiche ισχυριζόταν ότι είχε επηρεαστεί και έπαιρνε ιδέες από κάποιον που γνώρισε στη φυλακή και ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα τρομοκρατικό κύκλωμα μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές του να προσεγγίσει το Ισλαμικό Κράτος.
Στις 8:30 το πρωινό της 26ης Ιουλίου ο Kermiche άφησε το τελευταίο του μήνυμα στο Telegram, γράφοντας ότι «κατεβάστε αυτό που πρόκειται να συμβεί και μοιραστείτε το μαζικά».
Ο Kermiche και ο Petitjean σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς όταν βγήκαν από την εκκλησία μετά την επίθεση, ενώ αμφότεροι δήλωναν πίστη στο ISIS λίγες μέρες νωρίτερα.
Οι ντετέκτιβ προσπαθούν να ανακαλύψουν πως έγινε η γνωριμία τους.
Ο Petitjean που είχε επαγγελματικό δίπλωμα στις πωλήσεις δεν έδειχνε ότι ήταν εθισμένος στη θρησκεία μέχρι και πριν από τρεις μήνες.
Από τον Δεκέμβριο του 2015 ως τον Απρίλιο του 2017 δούλευε στο αεροδρόμιο του Chambery κουβαλώντας βαλίτσες.
Η ριζοσπαστικοποίησή του πρέπει να έγινε τους τρεις πρώτους μήνες του 2016.
Ο πατριός του Frank είπε στην εφημερίδα Sud Ouest ότι η μητέρα του Υamina είχε κληθεί από τον ιμάμη του τοπικού τζαμιού στο Aix Les Bains, o oποίος της είπε ότι ο γιος της έκανε παρέα με θρησκευτικούς εξτρεμιστές.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve ρώτησε τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας αν κάνουν σχέδια για την προστασία όλων των χώρων λατρείας εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls έκανε λόγο για απαγόρευση των χρηματοδοτούμενων από το εξωτερικό τζαμιών.
Η κηδεία του ιερέα Hamel θα γίνει στον καθεδρικό ναό της Rouen την Τρίτη 2/8.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης