Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Το Α Μνημόνιο της Ελλάδας ήταν για την διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών

Stiglitz: Το Α Μνημόνιο της Ελλάδας ήταν για την διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών
«Η Ε.Ε. στον πυρήνα της είναι φιλελεύθερη»
Το πακέτο διάσωσης που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης το 2010, είχε ουσιαστικά απώτερο σκοπό να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετώπιζαν έντονο πρόβλημα εκείνη την περίοδο, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph E. Stiglitz.
Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times, ο Stiglitz τόνισε πως τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης πήγαν κατευθείαν προς τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ενώ συμπλήρωσε πως προσέχοντας και άλλες «παράλογες» πτυχές του πακέτου διάσωσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ήταν προς όφελος της μερικών χωρών της Ευρώπης, και όχι της Ελλάδας.
Επίσης, έκανε αναφορά και στη μαζική ανεργία που υπάρχει στην χώρα μας, δηλώνοντας πως το γενικότερο σχέδιο μείωσης μισθών και στέρησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων ουσιαστικά εξαφάνισε τη δυνατότητα οι πολίτες σαν αντισταθούν στα ακραία μέτρα.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, καθώς πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κατατροπώσει τα συνδικάτα και σε άλλες χώρες προκειμένου να περάσει τα μέτρα λιτότητας.
«Η Ε.Ε. στον πυρήνα της είναι φιλελεύθερη.
Κάποιο νομίζουν πως αυτό είναι επίτευγμα», σχολίασε.
Επίσης, δεν παρέλειψε να κατακρίνει τις αναφορές ορισμένων για «τεμπέληδες» Έλληνες…
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο γνωστός οικονομολόγος υποστήριξε πως η χρησιμοποίηση του ευρώ ήταν μία προσπάθεια να μιμηθεί η Ευρώπη τις πανίσχυρες οικονομικά Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ωστόσο να υπολογίσουν πως δεν διέθεταν την κατάλληλη «πολιτική ολοκλήρωση» για κάτι τέτοιο.
«Η δημιουργία του ευρώ είναι η πιο σημαντική εξήγηση για την εξαιρετικά κακή απόδοση των οικονομιών της Ευρωζώνης από την κρίση του 2008», ανάφερε.
Τρανή απόδειξη αποτελούν χώρες οι οποίες διέθεταν «πολύ χαμηλότερο χρέος και έλλειμμα στον προϋπολογισμό πριν την ένταξη στο ευρώ, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία».
Μάλιστα, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, «οι ηγέτες της δεν έχουν λάβει ακόμα το μάθημα».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, «τι πρέπει να γίνει για να καταστεί το ευρώ βιώσιμο, ο οικονομολόγος απάντησε πως χρειάζεται μία τραπεζική ένωση για τη διασφάλιση των καταθέσεων, αλλά και μία Ε.Κ.Τ. που δεν επικεντρώνεται μόνο στον πληθωρισμό, αλλά και την απασχόληση.
Τέλος, σχετικά με το επίκαιρο και φλέγον θέμα του Brexit αλλά και τη γενικότερη αύξηση των Ευρωσκεπτικιστών, κατέκρινε έντονα τις τιμωριτικές απειλές διαφόρων αξιωματούχων, όπως ο Jean Claude Juncker, προς τη Βρετανία.
«Η παραμονή στην Ε.Ε. πρέπει να προτιμάται λόγω των ωφελειών που προσφέρει, όχι από φόβο», σχολίασε ο κ. Stiglitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης