Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: 672 (!) φορές έχουν μειώσει τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman

FT: 672 (!) φορές έχουν μειώσει τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman
Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αναφέρονται στο ενδεχόμενο ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο
672 μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τους από τότε που κατέρρευσε η Lehman Brothers, ενώ σε περίπτωση που και η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση αύριο (29/7) ο εν λόγω αριθμός θα αναίβει στις 673 τράπεζες.
Σύμφωνα με την Financial Times, όπου επικαλούνται στοιχεία της JP Morgan Asset Management, στα 8 χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers, 50 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου μειώνουν (κάτα μέσο όρο) τα επιτόκια του μία φορά κάθε τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης.
Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ο υποτονικός πληθωρισμός και η ανησυχία για την κινεζική οικονομία, έχουν οδηγήσει πολλές κεντρικές τράπεζες να κάνουν πίσω στα σχέδια τους.
Οι επενδυτές θεωρούν δεδομένου (είναι σίγουροι κατά 100%) ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια της την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, στην Ιαπωνία, που πραγματοποιεί το πιο ριζοσπαστικό πείραμα στην παγκόσμια νομισματική πολιτική, είναι πιο εύκολο να προχωρήσει την Παρασκευή σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής προκειμένου η χώρα να βγει από την 20ετή παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και του πληθωρισμού
«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι να απορεί κανείς ότι πάνω από το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων των αναπτυγμένων χωρών έχουν απόδοση κάτω του 0% και σχεδόν το 75% έχουν απόδοση κάτω του 1%» λέει η JP Morgan.
Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι οι οποίοι έχουν αρχίσει να μιλάνε για τη ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο.
Ο Willem Buiter, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Citi πιστεύει ότι η ρίψη χρμήατων από το ελικόπτερο μπορεί σύντομα να συμβεί.
«Αναμένουμε μια σταδιακή στροφή προς τα χρήματα από το ελικόπτερο στις προηγμένες οικονομίες», λέει ο κ Buiter κάνοντας λόγο για απροθυμία των τραπεζών να λάβουν ριζικά μέτρα.
«Αναμένουμε μέτρια περαιτέρω χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας αυτό το μήνα, από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Αύγουστο (συμπεριλαμβανομένου ενός νέου γύρου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) και από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης