Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η βρετανική οικονομία πλήττεται λόγω Brexit - Τα επιτόκια μπορούν να πέσουν και κάτω από το μηδέν

Guardian: Η βρετανική οικονομία πλήττεται λόγω Brexit - Τα επιτόκια μπορούν να πέσουν και κάτω από το μηδέν
Μέλης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής Αγγλίας υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο -1%
Στις συνέπειες που έχει στη βρετανική οικονομία το Brexit αναφέρεται με δημοσίευμα του ο Guardian υποστηρίζοντας ότι το επόμενο στάδιο αναμένεται να είναι τα αρνητικά επιτόκια.
Μια έρευνα από το Royal Institution of Chartered Surveyors που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου, δείχνει μια απότομη πτώση στο ενδιαφέρον για τις αγορές σπιτιών.
Εξάλλου, οι οικονομικοί δείκτες τόσο για τη μεταποίηση όσο και για τις υπηρεσίες ήταν ιδιαίτερα άσχημοι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Μάλιστα, στους εν λόγω δείκτες δεν περιλαμβάνεται το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές που μπορεί να είναι ακόμα χειρότεροι.
Στο μεταξύ πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) το ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ξεκάθαρο.
Στις 20 Ιουλίου η Kristin Forbes (μία από τους αξιωματούχους που καθορίζουν την πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας) υποστήριξε ότι «η MPC θα πρέπει να περιμένει να... κάτσει η ομίχλη του Brexit πριν από μία μείωση των επιτοκίων» αλλά και ότι ήταν «μια καλή στιγμή για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε».
Όπως αποδεικνύεται όμως αυτό δεν ισχύει.
O Martin Weale (μέλος της MPC) δήλωσε στις 18 Ιουλίου ότι η περίπτωση για μείωση των επιτοκίων δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη.
Ωστόσο μια εβδομάδα αργότερα είχε αλλάξει γνώμη, καθώς, όπως είπε οι δείκτες PMI ήταν πολύ χειρότεροι από ό,τι περίμενε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης.
Στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ανησυχία ότι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών και τη χορήγηση δανείων.

Κάτω και από το μηδέν τα επιτόκια στην Αγγλία

Μέχρι στιγμής, η MPC δεν έχει μειώσει τα επιτόκια κάτω του 0,5%, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες να πήγαν στο μηδέν, λόγω των ανησυχιών της ότι σε αυτή την περίπτωση θα περιοριζόταν η ικανότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια.
Αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει κατά τη συνεδρίαση στις 4 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον Guardian, η MPC αναμένεται να βάλει στην άκρη αυτούς τους φόβους και είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια στο 0,25% και ίσως στο μηδέν.
Η MPC έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα «πακέτο» μέτρων, που θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, αν και μέχρι στιγμής είναι άγνωστες περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ, πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρνητικά επιτόκια.
Αρνητικά επιτόκια έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, της Δανίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας.
Η ελπίδα που επικρατεί είναι ότι η μείωση κατα 25 μονάδες βάσης από το 0,5% στο 0,25% θα μπορούσε να έχει την ίδια επίδραση αν η μείωση γινόταν από το μηδέν στο -0,25%.
Η ανησυχία, που επικρατεί είναι ότι οι αρνητικοί ρυθμοί θα έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην κερδοφορία των τραπεζών και την χορήγηση δανείων.

Πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν τα επιτόκια;

Σύμφωνα με τον Guardian, μέλος της MPC εκφράζει την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να πέσουν στο -0,5% ή ακόμα και στο -1%.
Ωστόσο, θα μπορούσε να πέσει χαμηλότερα ακόμα και στο -2% ή ακόμα και χαμηλότερα για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να δώσει ένα σοκ στην οικονομία, όπως έχει υποστηρίξει ο Miles Kimball από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης