Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Όπλα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ διακινήθηκαν από την Ευρώπη στη Μ. Ανατολή από το 2012

Guardian: Όπλα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ διακινήθηκαν από την Ευρώπη στη Μ. Ανατολή από το 2012
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, αφότου μεταφερθεί ο οπλισμός στην αραβική χερσόνησο, εν συνεχεία πωλείται στη Συρία, τροφοδοτώντας συνεχώς τον πενταετή εμφύλιο πόλεμο
Στη διακριτική πώληση οπλισμού αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν προχωρήσει αρκετές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα που δημοσιεύει η Guardian, δίνοντας νέα δεδομένα ως προς το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι εν λόγω ευρωπαϊκές χώρες στο συριακό εμφύλιο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο (BIRN) και το Πρόγραμμα Πληροφόρησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), χιλιάδες όπλα, όλμοι, εκτοξευτήρες ρουκετών και βαρέα πολυβόλα έχουν μεταφερθεί από τα Βαλκάνια μέχρι την Αραβική χερσόνησο και τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία.
Παράλληλα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, αφότου μεταφερθεί ο οπλισμός στην αραβική χερσόνησο, εν συνεχεία οι χώρες πουλάνε τα όπλα και τα πυρομαχικά στη Συρία, τροφοδοτώντας συνεχώς τον πενταετή εμφύλιο πόλεμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι χώρες της Ευρώπης που προμηθεύουν τον οπλισμό στην αραβική χερσόνησο είναι οι Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Σερβία και Ρουμανία.
Από την κλιμάκωση του συριακού εμφυλίου το 2012, οι οκτώ χώρες έχουν εξάγει οπλισμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, χώρες που αποτελούν βασικές αγορές όπλων τόσο για τη Συρία, όσο και για την Υεμένη.
Η πλειοψηφία των συμφωνιών φαίνεται ότι εγκρίθηκε εντός του 2015, ενώ οι άδειες για τις εξαγωγές των όπλων είχαν χορηγηθεί παρά τους έντονους φόβους ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε χέρια των σύριων ανταρτών.
Απαντώντας στον απόηχο της σχετικής έρευνας, ο ερευνητής ελέγχου όπλων της Διεθνούς Αμνηστίας, Patrick Wilcken, ανέφερε ότι ορισμένες από τις εξαγωγές έχουν παραβιάσει πιθανότατα τη νομοθεσία τόσο της ΕΕ και της εκάστοτε χώρας, όσο και της Διεθνούς κοινότητας για την εξαγωγή όπλων.
«Τα στοιχεία καταδεικνύουν τη συστηματική μεταφορά όπλων προς ένοπλες ομάδες οι οποίες κατηγορούνται για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Wilcken, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω μεταφορές είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να διακοπούν άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης