Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Γιατί δεν αποτελεί λύση η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο

ΟΟΣΑ: Γιατί δεν αποτελεί λύση η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο
Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Catherine Mann κανείς δεν πρέπει να αρκεστεί σε αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
Σε μια... ριζοσπαστική δήλωση προχώρησε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Catherine Mann σε συνέντευξη της στην τηλεόραση του Bloomberg.
Όπως είπε η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο δεν θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη ρίψη κουπονιών για αγορές.
«Από μόνη της η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο δεν θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης από αυτά που έχουν επιτύχει οι κεντρικές τράπεζες» δήλωσε η ίδια.
Ως προφύλαξη, «θα πάρετε τα χρήματα που θα πέσουν από το ελικόπτερο και θα τα βάλετε κάτω από το στρώμα, εκεί που είναι κρυμμένα κι άλλα» είπε η ίδια, υποστηρίζοντας μόνο με τη ρίψη κουπονιών θα πέσουν χρήματα στις αγορές.
Με τις κεντρικές τράπεζες να εξαντλούν τις περισσότερες επιλογές του, η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως επιλογή μεταξύ ορισμένων οικονομολόγων.
Οι ειδικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν την ιδέα.
Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ώθησε την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική σε πολλά μέρη του κόσμου, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει για το 2016 ανάπτυξη της τάξης του 3,1%.
Η ανάκαμψη σε αργή κίνηση δεν κατάφερε να σβήσει το παρατεταμένη ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που οδηγεί τις δύο ομάδες να συγκρατήσει τις δαπάνες τους.
«Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε αυτό το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ» είπε η Mann.
«Ως φορείς χάραξης πολιτικής αλλά και ως πολιτικοί πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε τα εργαλεία» και ότι «είναι ευθύνη μας ως πολιτικοί και διαμορφωτές πολιτικής να το κάνουμε αυτό, διότι διαφορετικά η νεολαία μας δεν θα έχει θέσεις εργασίας και ένα καλύτερο μέλλον, ενώ δεν θα μπορούμε να καταβάλλουμε τις συντάξεις στους ηλικιωμένους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης