Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία κατηγορεί τον Gulen ότι προσπαθεί να διαφύγει σε άλλες χώρες για να μην εκδοθεί

Η Τουρκία κατηγορεί τον Gulen ότι προσπαθεί να διαφύγει σε άλλες χώρες για να μην εκδοθεί
O Gulen καλεί τις ΗΠΑ να μην δώσουν στον Erdogan όλα όσα θέλει
Νέα διάσταση δίνει η Τουρκία στην υπόθεση της έκδοσης του Fetullah Gulen, ο οποίος καταζητείται από την τουρκική κυβέρνηση διότι φέρεται να είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε ότι ο Gulen προσπαθεί να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ προκείμενου να αποφύγει την έκδοση του στην Τουρκία.
Ο Bekir Bozdag είπε επικαλούμενος απόρρητες πληροφορίες, ότι ο Gulen σχεδιάζει να δραπετεύσει σε μια χώρα χωρίς συμφωνία έκδοσης με την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα κατέθεσε έγγραφα έκδοσης στις ΗΠΑ ζητώντας να επιστρέψει ο Gulen στην Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες τους επικεφαλης της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO.
«Πιστεύουμε ότι ψάχνει να βρει σε ποιες χώρες μπορεί να διαφύγει, έχει επιλέξει κάποιες χώρες» δήλωσε ο Bozdag κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, όπου ο Gulen θα μπορούσε να αναζητήσει καταφύγιο.

Gulen προς ΗΠΑ: Μην ενδώσετε στον αυταρχικό Erdogan

Στο μεταξύ, ο Gulen με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των Financial Times, καλεί τις ΗΠΑ να μην μπουν στον πειρασμό να δώσουν στον Erdogan όλα όσα θέλει, δηλ. την έκδοση του στην Τουρκία.
Για άλλη μία φορά, ο Gulen διαψεύδει τις κατηγορίες που του αποδίδει η Τουρκία σχετικά με την υποκίνηση της απόπειρας πραξικοπήματος και επαναλαμβάνει την αντίθεση στη βία.
Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου ο οποίος -όπως υποστηρίζει- «υποβάλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του Erdogan είναι να πετύχει την έκδοση του, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς καμιά προοπτική μιας δίκαιης δίκης.
Για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση», υποστηρίζει ο επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης