Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Εδώ και έναν χρόνο σχεδίαζε τη φονική του επίθεση ο 18χρονος μακελάρης του Μονάχου

Guardian: Εδώ και έναν χρόνο σχεδίαζε τη φονική του επίθεση ο 18χρονος μακελάρης του Μονάχου
Στον υπολογιστή του είχε φωτογραφίες του Breivik, αλλά και από ένα παλιό μακελειό στη Γερμανία
Ο 18χρονος που σκότωσε εννέα άτομα στο Μόναχο την Παρασκευή 22/7 σχεδίαζε πάνω από έναν χρόνο την επίθεσή του και μπόρεσε να αγοράσει όπλα από την «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου, αναφέρει ο Guardian.
Ο Βαυαρός Robert Heimberger που ηγείται των ερευνών, είπε ότι ο Ali Sonboly είχε επισκεφτεί ένα σχολείο, όπου είχαν πέσει παλιότερα πυροβολισμοί στη Γερμανία και τράβηξε φωτογραφίες.
Κάτι που ενισχύει την πεποίθηση του επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου, Hubertus Andrae, ότι ο αυτόχειρας έφηβος είχε «εμμονή με τους μαζικούς πυροβολισμούς».
Από την έρευνα βρέθηκαν επίσης στον υπολογιστή του φωτογραφίες του Anders Breivik, ο οποίος είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους στη Νορβηγία το 2011.
Ο ένοπλος του Μονάχου σχεδίαζε την επίθεσή του στην πέμπτη επέτειο του μακελειού από τον Breivik και χρησιμοποίησε το ίδιο όπλο, ένα πιστόλι Glock 17.
Ο Heimberger υποστήριξε επίσης ότι ο 18χρονος αγόρασε παράνομα το όπλο από ένα σάιτ, που διακινεί παράνομα όπλα στη «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου και επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν την ανωνυμία τους, ενώ συχνά χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι είναι ένα παρόμοιο όπλο με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015.
Επιβεβαίωσαν επίσης και ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο Μόναχο φέρει  μία απόδειξη/σήμα από τη Σλοβακία από το 2014.
Αυτή η απόδειξη μπαίνει στην κάννη και δεν μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να κάνει ζημιά.
Ένας ειδικός στα όπλα, ο Hans Scholzen είπε στον Guardian ότι αυτά τα απενεργοποιημένα όπλα μπορούν να αγοραστούν και νόμιμα για 200 ευρώ.
Αλλά ένα όπλο επίσημα απενεργοποιημένο στη Γερμανία, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά χωρίς να καταστραφεί η κάννη, κάτι που σημαίνει ότι αυτό έγινε πρόχειρα σε κάποια άλλη χώρα.
Όλες αυτές οι αποκαλύψεις οδήγησαν τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Thomas de Maiziere, να κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους των όπλων σε όλη τη χώρα.
Από το γραφείο του εισαγγελέα διευκρινίστηκε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πολιτικά κίνητρα, ούτε για το ότι ήταν στόχοι του δολοφόνου κάποια συγκεκριμένα άτομα.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο δράστης πέρασε δύο μήνες κάνοντας ψυχοθεραπεία την περασμένη χρονιά.
Οι έρευνες επιβεβαίωσαν και ότι ο 18χρονος προσπάθησε να προσκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στα McDonald’s μέσω ενός χακαρισμένου λογαριασμού του Facebook, υποσχόμενος δωρεάν γεύματα.
Αρχικά η αστυνομία πίστευε ότι ο Sonboly γνώριζε τα θύματά του, ωστόσο, άρχισε να πυροβολεί δύο ώρες μετά την πρόσκληση που απηύθυνε.
O Sonboly πέρασε μεγάλο διάστημα ψάχνοντας για παλιότερους μαζικούς πυροβολισμούς, όπως εκείνον στο Winneden, που επισκέφτηκε και έβγαλε και φωτογραφίες.
Το 2009 ο 17χρονος Tim Kretschmer σκότωσε 15 ανθρώπους στο παλιό του σχολείο, πριν αυτοκτονήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης